23
Mayıs
2024
Perşembe
KÜLTÜR/SANAT

Tarihi külliye asırlık uyuksunda uyandı

İzmir'in Tire İlçesi'nin en önemli tarihi mekanlarından olan Yavukluoğlu Külliyesi ve camisi, yaklaşık 1 asır sonra yeniden ibadete açıldı.

Tire Müftüsü Bekir Derin, Yavukluoğlu Külliyesi ve camisinin geçtiğimiz günlerde yeniden ibadete açılmasının memnuniyetle karşılandığını ifade ederek, "Ecdad yadigarı bu muhteşem mekanı yeniden eski günlerine kavuşturduğumuz için çok mutluyuz. Tireliler'in açılış programımıza akın akın gelmelerinden de anlaşılıyor ki, onlar da Yavukluoğlu Külliyesi'nin asırlık uykusundan uyanmasından dolayı oldukça memnunlar" dedi.

Müftü Derin, Yavukluoğlu Külliyesi'nin Osmanlı mimarisi ve eğitim kurumlarına en güzel örneklerden biri olduğunu belirterek, bu külliyenin asırlarca Osmanlı Devleti'ne hizmet verdiğini ve burada faaliyet gösteren eğitim kurumundan çok önemli ilim ve devlet adamları yetiştiğini vurguladı.

Derin, "Yavukluoğlu Külliyesi 1900'lı yılların başından bu yana suskun ve terk edilmiş bir mekandı. Hele restore edilmeden önceki halini görseydiniz içiniz parçalanırdı. Şükür ki bu günleri gördük. Tarihimize sahip çıkma şuuruyla yeniden hayata dönmesi için emek veren başta Vakıflar İzmir Bölge Müdürlüğü yetkililerine, belediye eski başkanımız sayın Tayfur Çiçek'e, şu anki Belediye Başkanımız sayın Sıtkı İçelli'ye, ilgili kurumlarımızın yetkililerine ve tüm halkımıza minnettarım. Allah hepsinden razı olsun" diye konuştu.

Göreve geldiklerinden bu yana Yavukluoğlu Külliyesi'nin yeniden hayata geçirilmesi için girişimlerini devam ettirdiklerini söyleyen Tire Belediye Başkanı M. Sıtkı İçelli de, külliyenin restore çalışmalarının 1990 yılında açılan ihaleyle Vakıflar bölge Müdürlüğü tarafından başlatıldığını hatırlatarak, "Restore çalışmaları 1998 yılında bitmiş ama biz geldiğimizde bu önemli tarihi mekanımız halen hizmete açılamamış durumdaydı. Şimdiye kadar kullanılmamaktan kaynaklanan hasarları önlemeye çalıştık ve külliye çevresinde çevre düzenlemeleri yaptık. Bundan sonra da bu mekanımızın hem halkımıza hem de ilçemiz turizmine kazandırılması için girişimlerimize devam ettireceğiz" şeklinde konuştu.

Külliyeyi gündeme taşıyarak yetkililerin ve halkın ilgisini bu değerler üzerine çekmek için şimdiye kadar bazı sosyal faaliyetler kapsamında konserler verildiğini kaydeden İçelli, "Yavukluoğlu'nda yapılan hiçbir etkinlik yüzümüzü kara çıkarmadı. İstediğimiz sonuçları aldık. Bundan sonra da bir takım etkinliklerle tarihi değerlerimizi gündemde tutmaya çalışacağız. Ben Yavukluoğlu Külliyesi'nin yeniden canlanması için katkı sağlayan herkese tüm Tireliler adına teşekkür ediyorum" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2005 Cuma 15:05:40
Güncelleme :2 Ekim 2005 Pazar 17:12:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
fetheden IP: 85.98.93.xxx Tarih : 24.09.2005 17:25:23
Sayın Tire başkanım.Çok değerli bir insansınız ama son oynanan oyunlara alet olup,zabıta amiri izinli olduğu gün karşınıza ikili çıktığı için (adamın izinli olduğu gün ne yaptığına karışamazsınız ki)Zabıta amirliğinden alıp,kantar memurluğuna getirmeniz,ilçede büyük nefretle kınandı.Yerine de gelen kişi,lise mezunu. Halbuki ondan daha kıdemli ve üniversite mezunu amir adayları da vardı.....