29
Mayıs
2024
Çarşamba
TORBALI - İZMİR

Büyükşehir'in arıtma çalışmaları sürüyor

Atıksu Arıtma Tesisi töreninde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun çalışmalarını öven Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur, "Kentin her yerinde yaptığı işlerle biz Başkanımızı 'Atom Karınca' olarak görüyoruz" dedi.


Haziran ayı başında inşaatına başlanan Torbalı Atıksu Arıtma Tesisi'nin sembolik açılış töreninde konuşan Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur, belediye başkanlarına yaptıkları işler ile ilgili çeşitli "lakaplar" yakıştırıldığını hatırlatarak, "Biz de sevgili başkanımıza 'İzmir'in Atom Karıncası' diyoruz. Aliağa'dan Selçuk'a, Bayındır'a kadar 56 belediyenin yolundan kanalına, içme suyundan asfaltına kadar hizmetler verdiği; metro, hızlı tren gibi devasa yatırımlara imza attığı ve tüm bunları reklama kaçmadan yaptığı, karınca gibi çalıştığı için" diye konuştu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da törende yaptığı konuşmada, atıksu arıtma tesislerinin önemine değinerek "Yeni bağlanan 38 beldenin sorunlarını çözdük ve yüzde 80 oranında işleri tamamladık. Projelendirdiğimiz ve ihaleye çıktığımız işler devam ediyor. Yeni doğan ihtiyaçları da öncelik sırasına göre belirleyip çalışmalara başlıyoruz. 4.5 yılda bu işleri yüzde 80 oranında tamamlayan irade, geriye kalan yüzde 20'yi güle oyna yapacaktır. Halen devam eden yüzde 20'lik eksik bölüm, 2009 başında tamamlanacaktır" dedi.


Küçük Menderes'te Selçuk arıtmasının bulunduğunu ve bunun revize edilerek güçlendirilmesi gerektiğini belirten Başkan Kocaoğlu, "Selçuk'un yanı sıra Menderes'te arıtma yapılmıştı. Tekeli arıtması devam ediyor. Ayrancılar - Yazıbaşı ve Bayındır Biyolojik Arıtma tesislerinin temelini attık, inşaatlar devam ediyor. Bir fırsat bulup Torbalı Biyolojik Arıtma Tesisimizin temelini atamamıştık. Bu hem sembolik bir temel atma, aynı zamanda da ziyaret amacını taşıyor" diye konuştu.
Torbalı, Bayındır, Ayrancılar -Yazıbaşı arıtma tesislerinin tamamlanmasıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinden Küçük Menderes Nehri'ne bir damla kirlilik akmayacağını söyleyen Başkan Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü, "Suyu az olan bölgelerimize yeni kuyular açıyor, yeni yatırımlar yapıyoruz. Torbalı ilçemiz de bunlardan biri. Önümüzdeki yaz su sıkıntısı yaşamayacağız. 4.5 yılda Torbalı'ya 64 milyon 890 bin YTL'lik yatırım yaptık"


Başkan Kocaoğlu'na hizmetlerinden ötürü teşekkür eden Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur, en büyük sorunlarından biri olan evsel atıkların bertaraf edilmesi sorununun Başkan Kocaoğlu ile birlikte çözüldüğünü belirterek, "Açıktan akan kanalizasyonlar, halk sağlığının tehdit ediyor, yer altı sularının ve tatil beldemiz olan Pamucak'ın kirlenmesine neden oluyordu. 20 yıldır geçmiş yönetimlerce bu konu tartışıldı. 30 milyon dolar yani 40 milyon YTL'ye kredi almak kaydıyla bu tesisin yapılması önerildi. Ancak Torbalı halkına büyük yük getirecek bu tesis için halkımız direnç gösterdi. Tesisin yapımı reddedildi. İyi ki reddedildi ve iyi ki siz varsınız. Torbalı halkına yük getirmeden ve hiçbir bedel almadan kendi öz kaynaklarınızla bu tesisi yapıp Torbalı halkına hediye ediyorsunuz. Şükranlarımı ve minnetimi sunuyorum" diye konuştu.


Yaklaşık 5.7 milyon YTL'lik yatırımla Haziran ayında yapımına başlanan tesis Eylül ayında tamamlanacak. Torbalı Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi; Torbalı ilçesi ile Subaşı, Çaybaşı, Pamukyazı, Yeniköy, Özbey, Arslanlar, Şehitler ve yakın yerleşim bölgelerinin atıksularının toplanıp arıtılması amacıyla, 11 bin 382 m2 alan üzerine inşa ediliyor. Saniyede 250 litre arıtabilecek şekilde projelendirilen tesis, 100 bin nüfusa göre planlandı. Tesisin kapasitesi, ihtiyaca göre iki kat artırılabilecek. Torbalı bölgesindeki yerleşimlerin evsel atık problemi bu tesisle çözülürken, Küçük Menderes'in suyu da temizlenmiş olacak. Arıtma tesisinin tamamlanmasıyla birlikte, bu bölgede yaşanan çevre sorunları büyük ölçüde çözülecek.

iha
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2008 Cuma 17:58:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?