25
Mayıs
2024
Cumartesi
TORBALI - İZMİR

Engeli okumasına engel olmadı

İzmir'in Torbalı ilçesinde 19 yaşındaki doğuştan görme engelli lise öğrencisi Onur Özlü'nün okuma azmi, öğretmenlerini ve sınıf arkadaşlarını şaşırtıyor.

Torbalı Lisesi 10.sınıfta öğrenim gören Özlü'ün sınıfında 32 öğrenci bulunuyor. Görme engelli genç hayata küsmeden, gören arkadaşları ile birlikte aynı sınıfta eğitim almanın mutluluğunu yaşıyor.

Aynı sınıfta öğrenim gördüğü arkadaşlarının kendisine yardımcı olduklarını dile getiren Özlü, "Onların yanında görme engelli olduğumu hiç hissetmiyorum. Hatta kendim hakkında görme engelli lafını bile ettiğimde bana, 'Senin de bizden hiçbir farkın yok, herhangi bir eksiğin bulunmuyor' diye tepki gösteriyorlar. Aynı şekilde öğretmenlerim de bana derslerde ellerinden gelen katkı ve desteği sağlıyorlar. Başarılı bir öğrenci olmamı hem arkadaşlarıma, hem öğretmenlerime hem de aileme borçluyum ve onlara bu anlamda teşekkür ediyorum" dedi.

İlköğretimde elde ettiği başarılar ile Takdir Belgeleri alan Onur Özlü, lise eğitimini tamamladıktan sonra gelecekte üniversite eğitimi almak istediğini söyledi. İletişim Fakültesi'nde okuyup gazeteci olmak istediğini kaydeden Özlü, "Yazı yazmayı ve yorum yapmayı sevdiğimden, en önemlisi de insanları bilgilendirecek olmamdan dolayı gazeteci olmak istiyorum" diye konuştu. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan görme engelliler kitabı ile dersleri takip eden Özlü, yazılı sınavlarda da bir öğretmen ve bir müşahit öğrenci ile kabartma yazıları kullanarak sınav oluyor.

Azimli öğrencinin babası Cemal Özlü ile annesi Aysel Özlü çocuklarının üzerlerine titriyor. Oğlunu her gün okula götürüp getiren anne Aysel Özlü; "Oğlum okumak istiyor ve çok azimli. Ben kendisinin eğitimini tamamlaması için ne gerekiyorsa yaparım. Anne ve babası onu çok seviyor, her zaman da yanında olacak" dedi.

Onur Özlü'nün çalışkan bir öğrenci olduğunu ifade eden Torbalı Lisesi Okul Müdürü Alpay Karataş ise, öğrencisi hakkında söylenebilecek çok güzel şeyler olduğunu dile getirdi. Görme engelli öğrencisinin çok cesaretli ve çalışkan olduğuna değinen müdür Karataş, "Düz liseye gelip engelli olarak eğitim öğretimine devam edebilme isteği, en azından buna cesaret etmiş olması bizi oldukça onurlandırdı, gururlandırdı ve sevindirdi. Onur'un burada kazanımları dışında, okuldaki diğer öğrencilere de kazandırdıkları olduğunu düşünüyorum. Onur'un bu azmini gören diğer arkadaşları da ne kadar büyük bir nimete sahip olduklarını ve bunu kullanarak daha başarılı olabileceklerini gördüler. Genel anlamda onu fazla anlatmaya gerek yok, zaten hep kendini anlatabilen, ifade edebilen bir öğrencimiz ve biz kendisinden oldukça memnunuz" diye konuştu.

Okula ilk başladığı yer olan, sekiz yıl boyunca eğitim gördüğü Bornova Engelliler Okulu'nun yetişmesinde oldukça pay sahibi olan bir okul olduğunu belirten Onur Özlü, Torbalı'da görme engellilerle ilgili bir dernek kurulması gerektiğini ifade etti. Görme engelli olmanın zorlukları olduğunu söyleyen Özlü; "Torbalı'da Görme Engelliler Derneği kurulmalıdır. Ayrıca insanlar engellilere davranışları konusunda bilinçlendirilmelidirler. Bazen insanlar çevrede engellilere karşı nazik olmayan ve kaba davranışlarda bulunabilip, hor görebiliyorlar. Ben bunun onların cahilliğinden kaynaklandığını düşünüyorum" dedi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 1 Ekim 2009 Perşembe 12:49:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
alev alper IP: 81.215.230.xxx Tarih : 29.05.2010 16:41:46

engellileri bile reklam yapıyorsunuz yazık bırakın rahat olsun bari onlar