27
Mayıs
2024
Pazertesi
TORBALI - İZMİR

Koreli gençlerden vefa örneği

Güney Kore'nin Kuzey Kore ile yaptığı savaşa 17 Eylül 1950'de giden Türk tugayından olan Torbalılı Gazi Recep Karagöz'ün ziyaretçileri vardı. Bakanlar Kurulu tarafından koreye 4 bin 500 asker gönderme kararının alındığı 25 Temmuz 1950 tarihinin 59. yıl dönümünde gelen 5 Güney Koreli genç Gazi Recep Karagöz'ün elini öpmek için Arslanlar Köyü'ne gitti. Duygu dolu anların yaşandığı ziyaret sırasında Gazi Recep Karagöz gençlerle uzun uzun sohbet etti.

1950-1953 yılları arasında devam eden ve uluslar arası bir boyut kazanmasıyla 17 Eylül 1950'de Türk ordusunun da katıldığı Güney Kore, Kuzey Kore savaşında yer alan Torbalılı Gazi Recep Karagöz'ü 5 Güney Koreli genç ziyaret etti. Güney Kore'nin Kyunggi şehrinden Türkiye'ye gezmek için geldiklerini ve Ege Bölgesi'nde bulunan il ve ilçeleri ziyaret edeceklerini belirten Güney Koreli gençler Yoon Sung Jin, Jang Hye Sim, Park Yo Rim, Soo Ran Kim ve Kim Ji Woong Torbalı'ya geldiklerinde Gazi Recep Karagöz ile buluştu. Gazi Recep Karagöz'le görüşme imkanı bulan ekibin lideri Yoon Sung Jin, Kore'de savaşan 80 yaşındaki Karagöz'ün hala dinç olduğunu söyledi. Türklere karşı Güney Kore halkının inanılmaz bir sempati duyduğunu beliretn Jin, "Bizim atalarımıza yardım ettikleri için teşekkür ediyoruz. Müttefiğimiz olan Amerikan Ordusu'ndan önce Türkler bize yardım için geldi. Güney Kore'de bütün insanların Türklere karşı çok büyük bir ilgisi ve sevgisi var. Bizim okul çağımızda bazı derslerimizde Mustafa Kemal Atatürk konusunda eğitim alıyoruz. Buraya gelme amacımız Türk kültürünü ve aile yapısını yakından tanımak. Recep dede bizim dedelerimizle birlikte aynı cephede savaşmış bir insan. Kendisini yakından gördüğümüz için çok mutluyuz" dedi.

Güney Kore'de yıllarca savaşan ve esir düşen Recep Karagöz ise gençleri karşısında görünce bir hayli duygulandı. Çince ve Japonca bilen 80 yaşındaki Gazi, Koreliler ile koyu bir şekilde sohbet etti. 1950 yılında Güney Kore ile Kuzey Kore'nin bölünmesine yol açan savaşta Türkiye'den giden askeri birliğin içinde yer alan Recep Karagöz, 7 ay savaştıktan sonra yaralanması sonucu esir düştü. 30 ay boyunca Kuzey Korelilerin elinde esir kalan Karagöz, bu süre boyunca Korece ve Çince öğrendi. 5 çocuk ve 10 torun sahibi olan Kore Gazisi, esir değiştirme süreci nedeniyle serbest bırakıldı. Gençlere Türk kahvesi karpuz ikram eden Gazi Recep Karagöz savaş anılarını anlattı.

Mutluluğu gözlerinden okunan Karagöz, "1950 yılında gittiğim Kore'de 3 yıl kaldım. Bu süre içersinde yaralandığım için 30 ay esir olarak hapishanede yaşadım. Savaş yıllarında çok zor ve kötü günlerim geçti. Güney Kore'yi savaşta desteklemek için gittik. Şimdi yanıma gelen Güney Koreli gençleri görünce çok şaşırdım. Burada olmalarından dolayı mutlu oldum. Koreliler iyi ve dürüst insanlardır. Buraya gelip beni ziyaret ettikleri için kendilerine çok teşekkür ediyorum" dedi.

 

iha
Yayın Tarihi : 27 Temmuz 2009 Pazartesi 16:44:24
Güncelleme :27 Temmuz 2009 Pazartesi 17:02:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?