26
Mayıs
2024
Pazar
TORBALI - İZMİR

Ortaköy'de toz isyan

TOZ VATANDAŞI İSYAN ETTİRDİ

Torbalı Kemalpaşa arasında iki ay önce yapımına başlanan duble yol çalışmalarında yayılan toz yüzünden çiftçi, vatandaş ve işyeri sahipleri isyanın eşiğinde. Çalışmalardan ötürü tozun oluşmaması için önlem almadığı iddia edilen Karayolları Genel Müdürlüğü'ne ise tepki oldukça fazla.

Torbalı-Kemalpaşa arasındaki yolun kenarında bulunan tek yerleşim yeri olan Ortaköy Mahallesi'nde oturan vatandaşlar, 2 aylık çilenin bir an önce bitmesini istiyor. Yolun kenarlarında arazisi bulunan ve ürün yetiştiren çiftçiler ise gördükleri zararın karşılanması için mahkemeye başvurmaya hazırlanıyor. Ortaköy'de yaşayan vatandaşlar evlerindeki kapı veya pencerelerini dahi açamazken, araçların fazla sürat yapmaması için kendi imkanlarıyla yollara koyduğu banketler de kaldırıldı. Öte yandan bu yol üzerinde son iki ay içinde meydana gelen kazaların sayısındaki ciddi artış ise yetkilileri tedirgin etti.

“KAPI-PENCERE AÇAMAZ OLDUK”

Ortaköy halkının iki aydır geçirdiği zorlu dönem boyunca tozdan kurtulma çabaları sonuçsuz kaldı. Yoldan aşırı hızlı geçen araçların kaldırdığı toz yüzünden pencerelerini dahi açamadıklarını söyleyen vatandaşlar, çözümü köyün sınırları dâhilindeki yol boyunca kasis koymakla bulmuştu. Ancak Karayolları yetkilileri kasislerin kendilerinden habersiz konulması ve iş makinelerinin çalışmasını etkilediği sebebiyle kaldırdı. Yapımı süren duble yol yüzünden çok büyük sıkıntı çektiklerini söyleyen Ortaköy Muhtarı Muammer Aslan; “Halkımızın büyük umutlarla diktiği tüm ürünler, bağı ve bahçeleri kurudu. İnsanlarımız nefes alamıyor. Evdeki vatandaşlarımız kapı veya pencerelerini açamıyorlar. Bir de yaz ayları dönemine olduğumuz için isyanımız ikiye katlandı. Mahsuller hastalık sahibi oldu. Bu yollar mademki yapılacak, bu kadar toz kalktığını kendileri de görüyor. Günde iki veya üç defa bu yollar sulansın, vatandaş da sürücü de rahat etsin. En büyük korkumuz da bu yol çalışması yüzünden Ortaköy'den göç yaşanması. Çünkü halkımızın isyanı çok büyük, Ortaköy'den taşınmak isteyen vatandaşlarımızın olmasından korkuyoruz” dedi.

"ALICILAR ÜRÜNLERİN TOZLU OLDUĞUNU SÖYLEYEREK ÖDEME YAPMADILAR"

Tarlasının önünden geçen yol yüzünden ürünleri zarar gören Ahmet Aykır isimli çiftçi ise dava açmaya hazırlanıyor. Torbalı-Kemalpaşa yolu yüzünden büyük zarara uğradığını dile getiren Aykır; “Araç geçişleri sırasında kalkan toz bulutları 30 dönümlük domates ve 20 dönümlük biber tarlamın üzerine çöküyor. Kemalpaşa yolunun yapımı sırasında yolu trafiğe kapatacaklarını söylediler. Ancak hala araç geçişleri var. Domates ve biberlerim çürüdü. Bir kök domateste 5 adet varsa, bunlardan 3'ü çürüdü. Kalanları topladık ve İstanbul Hali'ne gönderdim. Alıcı beni arayıp domateslerin çok tozlu olduğu için satamayacağını, ödeme de yapmayacağını söyledi. Hakkımı yasal yollardan arayacağım. Tarlaya ikinci kez keşif yaptırıyorum. İlk keşifte ürünlerimde sadece toz vardı, ikinci keşifte ise mahsullerimin çürümeye başladığı rapor edildi. Şimdi raporun sonucunu bekliyorum. Daha sonra raporu Karayolları Müdürlüğü'ne gönderip, zararı ödeyip ödemediklerine bakacağız. Eğer ödeme yapılmazsa mahkemeye başvuracağım ve sonuna kadar hakkımı arayacağım” diye konuştu.

Herkesi isyan ettiren Kemalpaşa yolunun bir diğer zararı ise sürücülerin görüş mesafesini kısaltması. Bu çalışmalarının başlamasından bu yana yüzde 80 oranında artan kazalarda birçok kişi yaralandı. Önde giden aracın çıkardığı toz yüzünden görüş mesafesi kısalan sürücünün kaza riski de artıyor. En son geçtiğimiz gün toz yüzünden iki araç birbirini görmeyerek çarpışmıştı. Kazada iki kişi yaralanırken, önceki gün de bir kamyon mıcır ve toz yüzünde şarampole uçtu. Devrilen kamyondan sürücünün yara almadan kurtulması yüreklere su serpti.

Öte yandan Ortaköylüler yol seviyesinin iki metre yükselmesinden dolayı isyan etmişti. AK Parti Milletvekili Tuğrul Yemişçi de bölgeye gelmiş ve vatandaşların şikâyetlerini dinlemişti. Ancak yol seviyesinde değişiklik olmaması tepkiye neden oldu. 40 yıldır Ortaköy'de yaşayan Ümmühan Eren isimli yaşlı kadın evlerinin büyük bir tehlike altında olduğunu söyleyerek, trafikteki araçların evlerinin üzerine düşmesinden korktuklarını ifade etmişti.

TOZ VATANDAŞI İSYAN ETTİRDİ
TOZ VATANDAŞI İSYAN ETTİRDİ
TOZ VATANDAŞI İSYAN ETTİRDİ
İHA
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2010 Cuma 15:53:05
Güncelleme :2 Temmuz 2010 Cuma 18:14:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?