19
Mayıs
2024
Pazar
TORBALI - İZMİR

Torba'da içme suları kirlendi

İddiaya göre, arıtması olmayan bu tesisler atık sularını Küçük Menderes Nehri ile Fetrek Çayı’na vererek, hem yer altı sularının hem de Küçük Menderes Irmağı’nın kirlenmesine neden oluyor. Torbalı’da üretimde bol miktarda yer altı suyu kullanan üç tekstil fabrikasının, boyalı ve zehirli atıklarını Fetrek Çayı ile Küçük Menderes Nehri’ne akıtarak yer altı sularının ve çevrenin kirlenmesine neden olduğu belirtiliyor.

Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur, Çiğli’deki Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde İZSU’ya metreküp başına 50 cent atık su bedeli ödemek istemeyen bazı sanayi kuruluşlarının Torbalı’ya taşındığını hatırlatarak, şöyle konuştu:

"Yasa gereği biz burada sanayi kuruluşlarından atık su bedeli alamıyoruz. Kirleten kirlettiği ile kalıyor. Bedelini halkımız sağlıksız su içerek ödüyor. Sadece üç tekstil fabrikası kumaş yıkamak için günde 10 bin metreküp temiz suyu kirletiyor. Bu miktar Torbalı’nın günlük su tüketiminin iki katı. Atık suyun bir kısmı Fetrek Çayı’na, bir kısmı Küçük Menderes Nehri’ne veriliyor. Genelde hiç akmayan Fetrek Çayı’nın zemini çakıl olduğu için zehirli suyun tamamı yeraltı sularımıza karışıyor. Dokuz Eylül Üniversitesi uzmanları geçenlerde burada tahliller yaptı. Yeraltından alınan su örnekleri kırmızı ve zehirli çıktı. Bu yüzden buradaki içme suyu pompalarımızı kapattık. İçme suyumuzu klorluyoruz ama halkımız için risk her zaman var. Torbalı’da şişe suyu tüketimi önemli ölçüde arttı."

Tek çözümün ortak arıtma tesisi olduğunu söyleyen Başkan Uygur, "Bu arıtma tesisi İller Bankası tarafından yaptırılır ve geri ödemesi havzada yer alan ilçelerin İller Bankası paylarından kesinti yapılarak gerçekleştirilebilir" diye konuştu.

torbalı
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2004 Perşembe 12:37:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?