27
Mayıs
2024
Pazertesi
TORBALI - İZMİR

Torbalı'da su boruları yenilenecek

Kemalpaşa, Menemen, Urla, Foça ve Torbalı'daki bazı mahalle ve köylerin içme suyu ihtiyacı için 20 yıl önce döşenmiş asbestli çimento boruları, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yenilecek.

125 kilometre uzunluğundaki basınca dayanıklı ve sağlıklı yeni şebeke ile su kayıpları da asgariye indirilmiş olacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2009 ve 2010 yıllarında gerçekleştireceği içme suyu yatırımları ile pek çok ilçe, mahalle ve köy asbest borudan kurtulacak.

2004 - 2008 yılları arasında başta Aliağa, Torbalı, Menemen, Kemalpaşa olmak üzere birçok mahalle ve köyde uzunluğu 25 kilometreyi bulan ve 20 yıl önce döşendiği tahmin edilen asbestli çimento boruları (AÇB) yenileyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2009-2010 yıllarında gerçekleştireceği içme suyu yatırımları ile 125 kilometre uzunluğundaki asbestli çimento boruyu daha basınca dayanıklı, 100 yıl ömürlü, polietilen borularla değiştirecek.

Su kayıplarını azaltmak, ileride yaşanabilecek ciddi su sıkıntısını önlemek için ilçe, mahalle ve köylerde yatırım hamlesinin hız kesmeden süreceğini söyleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, 2004-2008 yılları arasında 554 kilometre uzunluğunda yeni şebeke döşendiğini hatırlatarak, “Şebeke yenileme sırasında asbestli çimento boruların da tamamını yeniledik. 2009 - 2010 yıllarında da ilçelerimize 1782 kilometre uzunluğunda yeni içme suyu şebekesi döşeyeceğiz. Bunun 125 kilometrelik kısmını, eski asbestli çimento boruların polietilen borularla yenilenmesi oluşturuyor. Yerleşim yerlerimizi hem modern alt yapıya kavuşturacağız, hem de vatandaşlarımızın kesintisiz ve sağlıklı su içmesini sağlayacağız” diye konuştu.

Su kayıplarının azaltılması ve asbest boruların verdiği zararın ortadan kaldırılmasını hedefleyen İZSU Genel Müdürlüğü, şebeke yenileme çalışmaları sırasında Kemalpaşa ve mahallelerinde 20, Asarlık ve Koyundere'de 10, Urla'da 65, Yenifoça'da 15, Torbalı'da 10, Pancar Mahallesi'nde 5 kilometrelik asbestli çimento boruyu yenileyecek.

İZSU Genel Müdürlüğü şebeke yenileme çalışmaları sırasında, bu bölgelerdeki asbestli borularla birlikte, eskiyen PVC, galvaniz ve çelik boruları da yenileyecek. Gelecek iki yılda yapılacak içme suyu borusu çalışması için 100 milyon TL'lik yatırım yapılacağını belirten yetkililer, şebeke döşeme çalışmalarında kalite ve sağlığı ön planda tuttuklarını, çalışmalarda yüksek yoğunluklu, basınca dayanabilen ve 100 yıl ömürlü boruları tercih ettiklerini belirttiler.

İZSU Genel Müdürlüğü geçtiğimiz yıllarda Aliağa'da, Torbalı'nın Karakuyu, Yazıbaşı Mahalleleri'nde Menemen'in Ulukent Mahallesi'nde, Sasalı ve Kemalpaşa'nın Yukarı Kızılca Mahallesi'nde uzunluğu 25 kilometreyi bulan asbestli çimento boruları yenilemişti.

iha
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2009 Perşembe 12:10:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?