22
Mayıs
2024
Çarşamba
URLA - İZMİR
Belediye Sayfaları

Urla denizi eski günlerine geri dönecek

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Urla'nın en büyük çevre sorunlarından biri olan atıksu problemini çözecek biyolojik arıtma tesisinde yer teslimini de yaptı. 1 yıl içinde tamamlanacak tesis sayesinde, Urla denizi eski günlerine geri dönecek.

İlçe ve beldelerdeki çevre kirliliğine karşı arıtma seferberliği başlatan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Urla'nın en büyük problemlerinden biri olan arıtma sorunu çözmek için de önemli adımlar attı. İlçeye biyolojik arıtma tesisi kazandırmak için yapılan ihalenin ardından yer teslimi işi de bitti. Yapım çalışmalarına başlanması beklenen tesisin 1 yıl içinde tamamlanacağı bildirildi. İzmir Körfezi ile bağlantısı olması nedeniyle Urla'da arıtma tesisi kurulmasına öncelik verdiklerini belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bugüne kadar kanalizasyonlarla bir noktada toplanarak derin deşarjla denize verilen atıksuların, tesisin tamamlanmasıyla arıtıldıktan sonra denize verileceğini ve sahilleri kirletmeyeceğini söyledi.

Hedeflerinin, İzmir çevresindeki atıksu sorununu "kökten" çözmek olduğunu kaydeden Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti: "Yarımada İzmir kadar Türkiye için de önemli. Burası sadece İzmir'in değil, ülkenin elindeki en büyük potansiyellerden birisi. Bu nedenle bölgeye özel önem veriyoruz. İzmir'in ve bu güzide ilçemizin çevre sorununu çözmek için somut adımlar attık. Urla'da olduğu gibi diğer turistik ilçelerimize kazandıracağımız altyapı yatırımları ile İzmir'i her bakımdan örnek bir kent haline getirme hedefimizde bir adım daha ilerlemiş olacağız."

Azot ve fosfor arıtımını içeren uzun havalandırmalı, ileri biyolojik aktif çamur sistemine göre dizayn edilen Urla Biyolojik Arıtma Tesisi, saniyede 250 litre atıksu arıtacak. Tesiste kaba ve ince ızgara, kum tutucu, pompa istasyonu, fosfor gideren anaerobik havuzlar, havalandırma havuzları, çökeltme havuzları, geri devir ve fazla çamur terfi merkezi, mekanik çamur yoğunlaştırma ve çamur susuzlaştırma üniteleri bulunuyor. Öte yandan İZSU Yönetim Kurulu, Urla'da bulunan kanalizasyon şebekesi eksiklerinin giderilmesi için yapım ihalesine çıkılması için karar aldı. Bu kapsamda projesi hazır olan 30 kilometrelik kanalizasyon şebekesinin yapım ihalesi gerçekleşir gerçekleşmez çalışmalara başlanacak. Böylece Urla'nın en önemli çevre sorunlarına köklü çözümler getirilmiş olacak.
iha
Yayın Tarihi : 29 Ağustos 2007 Çarşamba 10:10:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?