3
Haziran
2024
Pazertesi
URLA - İZMİR
Belediye Sayfaları

Urla Meydan Projesi yeniden başlıyor

İzmir'in Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu Urla Meydan Projesi'ne ilişkin düzenlediği basın toplantısında, projenin yargı sürecine ve gerçekleştirilecek çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

Urla Belediye binasında düzenlenen toplantıya, Urla Meydan Projesi ihalesiyle ilgili tutuklanan yüklenici firmalardan Gönen şirket temsilcisi Nazif Gönen ile HT ve Etaş firma temsilcileri Ali Okur ile Hasan Tütüncüoğlu da katıldı. Toplantıda bir konuşma yapan Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu, Urla'nın geleceğini yakından ilgilendiren meydan projesinin son 2 yılda çeşitli evrelerden geçtiğini belirterek projenin hukuki boyutuyla ilgili bilgi verdi.

Projeye mutlu bir başlangıç yaptıklarını ancak bu süreçte cezaevine kadar uzanan üzüntülü bir dönem yaşandığını ifade eden Başkan Karaosmanoğlu, meydan projesine tekrar başladıklarını belirtti. 14 Şubat 2007 tarihinde ihale düzenlediklerini, 5-6 firmanın dosya almasına rağmen 3 firmanın katılımıyla ihalenin gerçekleştirildiğini belirten Başkan Karaosmanoğlu, 31 Temmuz tarihinde kendisiyle birlikte bazı belediye çalışanları ve firma yetkililerinin tutuklandıklarını ve mahkeme sürecinin başladığını dile getirdi.

Cezaevi süreci yaşanırken bölge idare mahkemesine yaptıkları itirazın yerinde bulunduğunu ve yürütmeyi durdurma kararının kaldırıldığını ifade eden Başkan Karaosmanoğlu, "İhale iptal kararının çıkmasının ardından belediye olarak Danıştay nezdinde itirazda bulunduk. 7.10.2008 tarihinde karar esastan bozuldu ve geri gönderildi. İhalenin sürdürülmesi konusunda bir engel kalmadı ve biz çalışmalarımıza başladık" dedi. Meydan Projesi'nin İzmir'e çok yakın mesafede bulunan ve bakir, doğal güzelliğini kaybetmemiş olan Urla için büyük önem taşıdığını belirten Başkan Karaosmanoğlu, hukuki süreçte maddi ve mani bakımdan hem belediye çalışanlarının hem de firma yetkililerinin zarar gördüğünü, ancak bu durumdan en zararlı çıkanın ise Urla halkı olduğunu dile getirdi.

Konuyla ilgili söz alan Gönen firma temsilcisi Nazif Gönen ise, geçen iki senelik sürede üzüldüklerini ve hak etmedikleri olaylarla karşı karşıya kaldıklarını belirtti. Projenin birçok ilçe belediye başkanı tarafından çok beğenildiğini ve bu sürede 6 ilçe belediye başkanının da kendilerinden ilçelerine böyle meydanlar yapmaları için teklifte bulunduklarını dile getiren Gönen, "Biz İzmir'e iki sene vakit kaybettirdik. Ancak artık geçmişi konuşmak fayda sağlamayacaktır. Urla Meydan Projesi, dükkan ve çarşı kompleksinden çok bir meydan düzenlemesidir. Hem ilimizin, hem de Türkiye'nin en büyük eksiklerinden olan meydan düzenlemesine, umuyoruz ki Urla Meydan Projesi önemli bir örnek teşkil edecektir" dedi.

Projenin toplam maliyetinin 25 milyon TL olduğunu ifade eden Gönen, 400 kişinin çalışacağı proje kapsamında 342 araçlık otopark alanı bulunacağını belirterek, meydanda bulunan dükkanların alışveriş merkezi mantığıyla devredileceğini ve çevre esnafının da proje ile büyük avantajlar sağlayacağını söyledi. Proje kapsamında alanda 4 cep sineması, bir çocuk eğlence merkezi de yapılacağını belirten Gönen, projenin aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi olarak da değerlendirilebileceğini söyledi.

Basın toplantısının sonunda Başkan Karaosmanoğlu ile firma temsilcileri katılımcıların sorularını yanıtladı. Meydandan pazar yerinin kaldırılmasının ardından esnafın sıkıntı çektiğini dile getirdiklerini ancak projenin tamamlanmasının ardından esnafın daha büyük kazanç elde edeceğini ifade eden Başkan Karaosmanoğlu, konuşmasında Atatürk'ün izinden yürüdüğünü ve çalışmalarını bu doğrultuda gerçekleştirdiğini belirterek, "Belki sizlere konuyla alakasız gelebilir ancak Atatürk'ü sadece lafla değil, onun sözlerinden
feyiz alarak kendi yaşamımda uyguladım. Atatürk'ü her sene daha çok seviyorum" dedi.

Toplantıya katılan bir esnafın, "Daha önce de dükkan yerleri satıldı ancak inşaat durduruldu. Şimdi meydandan dükkan alacak esnaf sizden bir garanti istiyor. Bu yerler alındıktan sonra inşaat tekrar durdurulabilir mi?" şeklindeki sorusunu Başkan şöyle yanıtladı:  "Hiç bir işin garantisi yok. Yarın hepimizin sağ olma garantisi de yok. Projenin yapımıyla ilgili herhangi bir engelleme söz konusu değil. Bu inşaat yapılıyor. Bir projeyi yapma aşamasındayken pek çok hukuki durum olabilir. İdari boyut ayrı bir dava konusu, cezai boyut ayrı bir dava konusudur. İdari yönden Danıştay yolu açtı"

"PROJENİN 14 AYDA TAMAMLANMASINI HEDEFLİYORUZ"
Urla Meydan Projesi'nin 14 ayda tamamlanmasını hedeflediklerini belirten Nazif Gönen ise, iklim koşulları bir engel teşkil ederse en fazla 18 ayda projenin tamamlanacağını dile getirdi. Alanda 67 dükkan bulunduğunu belirten Gönen, satım aşamasında da önceliği ulusal ve uluslararası firmaların yanısıra, Urlalılara vereceklerini ifade etti. Gönen, kendilerine gelen satış tekliflerine de önceliği Urlalılara tanıyacakları bilgisini verdiklerini söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2009 Cuma 16:37:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?