22
Mayıs
2024
Çarşamba
URLA - İZMİR
Belediye Sayfaları

Urla'da 294 mülteci yakalandı

Urla ilçesinde, illegal yollarla İtalya'ya kaçmak isteyen 33'ü bayan 28'i çocuk toplam 294 mülteci, jandarma tarafından gözaltına alındı. 

İzmir İl Jandarma Alay Komutanlığı ekipleri, 3 gün önce yaptıkları istihbari çalışmalar sonrası Urla kıyılarına bir geminin yaklaşarak mültecileri götüreceği bilgisini aldı. Bölgede geniş güvenlik önlemi alan ekipler gemiyi beklerken aynı zamanda mültecilerin gizleneceğini düşünerek Yağcılar ve Zeytineli bölgelerinde arama başlattı. Dağlık alanda 100'e yakın jandarmanın katıldığı operasyonlarda 6 ayrı grup halinde mülteciler bulundu. Araştırmada Türklerin de bulunduğu 33'ü bayan 28'i çocuk toplam 294 mültecinin Irak, Afganistan ve Filistin uyruklu olduğu belirlendi. 

Operasyonda, Afganistan uyruklu olduğu belirlenen 2 aylık bir kız bebek annesinin kucağında fenalaştı. Askerler tarafından Urla Devlet Hastanesi'ne götürülen bebeğe doktorlar ilk müdahaleyi yaptı. Doktorlar bebeğin solunum yetmezliği çektiğini eğer 2- 3 saat sonra getirilmesi sonucunda bebeğin ölebileceğini söyledi. Operasyonu genişleten ekipler, şahısları İstanbul'dan kamyonlarla getiren 3 Türk mülteciyi de sorguladı. Organizatörler ilk ifadelerinde sadece isimlerini ve telefonlarını bildikleri kişilerin kamyonlarla mültecileri getirdiğini, kendilerinin de Urla'da ayrı gruplar halinde mültecileri yerleştirdiğini, gelecek gemiye bindireceklerini itiraf etti. Organizatörlere 2 bin euro verdiklerini söyleyen mülteciler, iki gün dağda kaldıklarını itiraf etti. İfadelerinde, "İstanbul'dan 4 kamyona bindirilerek Urla'daki dağlık alana götürüldük. İki gün dağda, su ve kuru ekmek yiyerek kaldık. Jandarma bizi yakalamasaydı bir saat sonra İtalya'ya gidecektik" dedi. 

Urla Jandarma Karakolu'nda tutulan 294 mülteciye yiyecek ve giyecek verildi, banyo yaptırıldı. İşlemleri devam eden mülteciler daha sonra sınır dışı edilmek üzere İzmir Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi'ne teslim edilecek.
Mültecileri illegal yollarla yurt dışına kaçırmak isteyen 3 Türk organizatörün ifadesi alındıktan sonra Urla Adliyesi'ne sevk edileceği öğrenildi.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2007 Cuma 14:43:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?