20
Mayıs
2024
Pazertesi
URLA - İZMİR
Belediye Sayfaları

Urla'nın mavisine Büyükşehir desteği

Çevre yatırımlarına büyük ağırlık veren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Urla'nın da kanayan yaralarına parmak bastı.

Atıksuların denize boşaltılması nedeniyle önemli çevre sorunlarıyla karşı karşıya olan ilçeye iki arıtma tesisi birden kazandırmayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nden yüzde 40 inşaat seviyesindeyken bir protokolle devraldığı biyolojik atıksu arıtma tesisini törenle hizmete açtı.

Törene, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Urla Kaymakamı Serdar Cevheroğlu, Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Zafer İlkan, Urlalılar ve öğrenciler katıldı.

Törende konuşan Başkan Kocaoğlu, 6 ay gibi kısa sürede tamamlayarak hizmete açtıkları tesisin, Yüksek Teknoloji Enstitüsü kampüsünün evsel atıkları ile ikinci etapta Gülbahçe ve İçmeler yerleşim alanların atıksularını arıtacağını söyledi.

Tesisin toplam 22 bin 500 nüfusa hitap edecek şekilde 710 milyon YTL harcanarak yapıldığını ifade eden Başkan Kocaoğlu,

"Urla'nın artıma sorunu bitirmeye kararlıyız. Urla'nın denizi, arıtmaların tamamı bittikten sonra çok kısa zamanda kendi toparlayacaktır. 4 yılda Urla'da İZSU ve Fen İşleri ekiplerinin yaptığı hizmetlerin bedeli 20 milyon YTL'dir. İZSU'nun artıma, kanalizasyon, dere ıslahı, temiz su şebekesi çalışmaları için harcadığı para 12 milyon 500 bin YTL'dir. Ağaçlı yolun asfalt çalışmaları için ise 5 milyon 300 bin YTL harcadık" dedi.

Tüm megapol alanda 13 tane arıtma tesisi yaptıklarını belirten Başkan Kocaoğlu, İzmir'de arıtmasız yerin kalmayacağını söyledi. Başkan Kocaoğlu, "Önümüze zaman zaman engeller çıkabiliyor. Mesela, Bayındır, Seferihisar ve Kemalpaşa arıtma tesisleri için açtığımız ihaleye itiraz yüzünden 6 ay zaman kaybettik. Bu tesisleri sonbaharda hizmete alacaktık. Kamu İhale Kurumu'ndan gelen cevaba göre hareket edeceğiz. Tabi ki yasal haklar var ama biz de çok zaman kaybediyoruz" dedi.

Başkan sözlerini şöyle sürdürdü, "Büyüyen kentin bütün sorunlarını önümüze kattık, aklın ve bilimin desteği ile yolumuza devam ediyoruz. Stratejik planımızı yaptık ve 551 hektarlık alanda stratejik planımızı yaptık, şimdi ulaşım master planını yapıyoruz. Artık projelerimiz belli, bilimin ışığında mantığımızla çalışıyoruz. 90 kilometrelik metro projemiz devam ediyor. Ulaşım acil projemizdir. Önümüzdeki dönemde bu politikamızdan, sürdürdüğümüz vizyondan sapma olmazsa 2015'e kadar İYTE kampüsüne metro mutlaka gelecektir. Böylece bütün üniversitelerimiz, hastanelerimiz, sanayi bölgelerimiz metro ile birbirine bağlanacaktır. Sonraki hedef kent dönüşüm projeleridir. İkinci 5 yılda kent dönümüm projeleri aynı hızla devam edecektir. Ulaşım metro standartlarına çıkacaktır.

" Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nde okuyan öğrencilerin, bir süredir kampüse otobüs seferi başlatılması istediğini hatırlatan Başkan Kocaoğlu, ellerinde pankartlarla bu isteklerini yineleyen öğrencilere, 24 Mart Pazartesi gününden itibaren otobüs seferlerinin başlayacağını müjdeledi. Başkan Kocaoğlu, "Aslında İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Yüksek Teknoloji Enstitüsü kampüsüne otobüs seferi düzenlemek gibi bir zorunluluğu yok ancak biz nasıl İzmir'deki tüm üniversitelere, ilköğretim okullarına belediyenin yapabileceği her türlü desteği veriyorsak, buraya da onu yapacağız" dedi.

Urla iskele ile meydan arasındaki ağaçlı yolda da inceleme yapan Başkan Kocaoğlu, daha sonra, ilçeye kazındırılacak ikinci arıtma tesisi olan Urla Biyolojik Atıksu Arıtma tesisinin sembolik temel atmasını gerçekleştirdi. 4 milyon 390 bin YTL'ye mal olacak tesisin Urla Merkez, İskele, Çeşmealtı, Kalabak ve Zeytinalanı bölgelerindeki 100 bin nüfusun atıksularını arıtacağını belirten Başkan Kocaoğlu, "Kısa sürede yüzde 20 inşaat seviyesine ulaşan tesis ünitelerinin betonları döküldü, kolon kirişleri hızla yükseliyor. İnşaatın Ağustos ayı sonunda tamamlanarak, tesisin hizmete alınması planlanıyor. Urla'da atıksular kanalizasyon şebekesi ile bir noktada toplanarak derin deşarjla denize veriliyordu. Atıksu Arıtma Tesisi'nin kurulması ile birlikte atıksular arıtıldıktan sonra temiz olarak denize verilecek. Böylelikle ilçede büyük bir çevre sorunu da çözümlenmiş olacak" dedi.

Azot ve fosfor arıtımını içeren uzun havalandırmalı ileri biyolojik aktif çamur sistemine göre dizayn edilen biyolojik arıtma tesisi, saniyede 250 litre atıksu arıtacak. Tesiste kaba ızgara-burgulu pompa, ince ızgaralar-havalandırmalı kum tutucu, fosfor gideren anaerobik havuzlar, havalandırma havuzları, çökeltme havuzları, ultraviyole dezenfeksiyon ünitesi, geri devir ve fazla çamur terfi merkezi, mekanik çamur yoğunlaştırma ve çamur susuzlaştırma üniteleri bulunuyor. Başkan Aziz Kocaoğlu, temel atma töreninden sonra Urla'da esnaf ziyaretleri yaptı, vatandaşlara hitap etti.

Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu'nun yaşadığı üzücü olay nedeniyle, kendilerinin de üzgün olduğunu söyleyen Başkan Kocaoğlu, "Belediye başkanları yargılanır, doğaldır, yeter ki rüşvet almasın, para çalmasın. Belediye başkanlığı parayla değil, sevgiyle yapılır. Bizim, Sayın Başkan Karaosmanoğlu için birlikte görev yaptığımız 4 yıldır kafamızda en ufak bir soru işareti ile olmadı. Yüzümüz ak, alnımız pak, yolumuz açık devam ediyoruz" dedi.

Urla Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi inşaatının 5 ay önce başladığını, ancak temel atmak için Selçuk Karaosmanoğlu'nun özgürlüğüne kavuşmasını beklediklerini ve temeli bugün attıklarını belirten Kocaoğlu, denize giden evsel atıkların artık denize verilmeyeceğini ve Urla'da denizinin kısa sürede temizleneceğini sözlerine ekledi. Başkan Kocaoğlu ile Selçuk Karaosmanoğlu, daha sonra temele harç attılar.

.
Yayın Tarihi : 22 Mart 2008 Cumartesi 17:46:42
Güncelleme :22 Mart 2008 Cumartesi 17:57:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?