19
Mayıs
2024
Pazar
URLA - İZMİR
Belediye Sayfaları

Urla'ya yeni yıl müjdesi

Çevre sorunlarını ile boğuşan İzmir'in turistik ilçesi Urla, ikinci arıtma tesisi ile hayat bulacak.

Büyükşehir Belediyesi, Yüksek Teknoloji Enstitüsü Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nin ardından, Urla Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'ni de yeni yılın ilk günlerinde devreye alacak. Urla denizi eski günlerde olduğu gibi tertemiz olacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin çevre ilçe ve beldelerde başlattığı arıtma seferberliği meyvelerini vermeye başladı. Kemalpaşa, Menemen, Seferihisar, Torbalı, Bayındır, Ayrancılar - Yazıbaşı yerleşimlerini ve tarım alanlarını yıllardır yaşanan çevre kirliliğinden kurtaracak arıtma tesisleri hızla yükseliyor. Urla Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi ise yüzde 99 oranında tamamlandı. Urla'ya "hayat öpücüğü" verecek olan tesis, yeni yılın ilk günlerinde ilçenin evsel atıklarını arıtmaya başlayacak.

Urla'da atıksular kanalizasyon şebekesi ile bir noktada toplanarak ön arıtmadan geçtikten sonra derin deşarjla denize veriliyor ve çevre kirliliğine neden oluyordu. Urla Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nin devreye girmesi ile birlikte evsel atıklar biyolojik arıtmadan geçtikten sonra "temiz" olarak denize verilecek.

Böylelikle ilçede büyük bir çevre sorunu da çözümlenmiş olacak. 4 milyon 390 bin YTL'ye mal olacak tesis Urla Merkez, İskele, Çeşmealtı, Kalabak ve Zeytinalanı bölgelerinin atık sularını arıtacak. Saniyede 250 litre atık suyu arıtacak kapasitedeki tesis, 100 bin kişilik nüfusa göre planlandı.

Tesiste kaba ızgara-burgulu pompa, ince ızgaralar-havalandırmalı kum tutucu, fosfor gideren anaerobik havuzlar, havalandırma havuzları, çökeltme havuzları, ultraviyole dezenfeksiyon ünitesi, geri devir ve fazla çamur terfi merkezi, mekanik çamur yoğunlaştırma ve çamur susuzlaştırma üniteleri bulunuyor. Tesisin inşaat işleri yüzde 99 oranında tamamlanırken mekanik- elektrik ekipmanların montajı da sürüyor.

iha
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2008 Pazar 10:53:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?