19
Mayıs
2024
Pazar
DOMANİÇ - KÜTAHYA

Saruhanlar Köyü Ebe Ana'yı andı

EBE ANA YAD EDİLDİ

Kütahya'nın Domaniç ilçesine bağlı Saruhanlar köyünde, asırlık gelenekleri olan “Ebe Ana’yı Anma Törenleri”ni devam ettiriyorlar.

Köy halkından toplanan yardımlarla yemek pişirilerek, köye yaklaşık 2 kilometre uzaklıktaki Ebe Ana’nın türbesinin civarındaki koruluk alanda piknik etkinliği düzenleniyor.

Özellikle köyde yaşamayıp gurbette çalışan Saruhanlar Köylülerinin yoğun rağbet gösterdiği etkinlik, akşam saatlerine kadar devam ediyor.

Törenlerin organizatörlerinden Selim Yalçın, devletten tek kuruş almadan köylülerin desteğiyle bu etkinliği düzenlediklerini belirtirken, köy dışında yaşayan vatandaşların bir araya gelmesi ve kaynaşması açısından bu etkinliğe büyük önem verdiklerini söyledi.

 

EBE ANA KİMDİR?
Ebe Ana, Nalbant Hüseyin Dede ile eşi Mümine Hatun'un kızıdır. Hayme Ana, Kayı Boyu ile Çarşamba'da, Ebe Ana Avşar boyu ile Saruhanlar'a yerleşmişlerdir. Yine Saruhanlar Köyü’nde bulunan Orinas kalesinden gelen bir grup atlı, kalede bulunan tekfurun akrabalarından bir kadının doğum sancılarının başladığını söyleyerek, Ebe Ana'nın doğuma gelmesi için ricada bulunur. Ebe Ana kabul eder. Ancak atlılar Ebe Ana’yı kaleye götürürken kalplerine kötülük düşer. Atlarından inerler. Ebe Ana'ya doğru yürürler. Ebe Ana ne olduğuna anlam veremeden kaleden aşağıya doğru koşmaya başlar. Ebe Ana koşarken karşısına insandan daha büyük bir kaya çıkar. Kayaya "Yarıl ya taş!" diye temenni ile Allah’a yalvarır. Kaya yarılır, Ebe Ana kayanın içine girer ve kaya tekrar kapanır. Kaya kapanırken Ebe Ana'nın bir göğsü dışarıda kalır. Bizanslı askerler hayretler içinde kalarak kaçmaya başlarlar. Bağrışmalara Türkmen çobanlan geldiler. Bu olay asırlar geçsede unutulmaz

EBE ANA YAD EDİLDİ
İHA
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2009 Salı 13:15:01
Güncelleme :6 Ekim 2009 Salı 14:20:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?