19
Mayıs
2024
Pazar
DOMANİÇ - KÜTAHYA

Sobadan zehirlenmelere son

Kütahya'nın Domaniç İlçesi'ne bağlı Domur Köyü'nde emekli bir vatandaş, karbonmonoksit gazı zehirlenmelerini önleyecek cihaz geliştirdi.
İşçi emeklisi 50 yaşındaki Cemal Sert, 2 yıl süren çalışma neticesinde, kış aylarında onlarca insanın ölümüne yol açan soba ve doğalgaz zehirlenmelerini önleyen bir cihaz geliştirdi. Sistem sayesinde, gaz kaçağı olduğunda kapı ve pencereler otomatik olarak açılarak, odanın havalanması sağlanıyor. Cemal Sert, geliştirdiği sistemi, hassas cihaza sigara dumanı üfleyerek test etti. Sistem 3 dakika içinde devreye girerek, kapı ve pencereler alarmla birlikte açıldı. "Aircom" ismi verilen sistemin 3 parçadan oluştuğunu belirten Sert, "Bilhassa kış aylarında soba ve doğalgazdan sızan karbonmonoksit gazından insanlar ölüyor. Her yıl onlarca kişi hayatını kaybediyor. 2 yıldır üzerinde çalıştığım sistem sayesinde gaz sızıntısı karşısında kapı ve pencere otomatik olarak açılıp oda havalandırılıyor. Ayrıca sistem çalışmaya başladığında ses de çıkararak uykuda olan insanları uyandırıyor" dedi.
Siteme 72 saat süren güç kaynağı da takılabildiğini belirten Sert, evine kurduğu sistemi defalarca denediğini ifade ederek, "TSE belgesi ile patent almak için gerekli kurumlara müracaatımı yaptım. Bu belgelerin tarafıma verilmesiyle seri imalata başlayabileceğim. Bu cihazdan günde 50 adet yapabilirim" diye konuştu.
Sert, cihazın satış fiyatının 400 YTL olduğunu sözlerine ekledi.
.
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2006 Çarşamba 20:37:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yaşar çankırlı IP: 85.108.139.xxx Tarih : 18.02.2007 18:01:47
tükiyede ne cevherler var ama destekçi yok üstelik deli diye tabir ediliyor sonrasında dışarıya kaçırıyorlar hal böyleiken yerimizde saymaya mecburuzlozan anlaşması biterse belki birşeyler olur işmiz allaha kaldı