30
Nisan
2024
Salı
PAZARLAR - KÜTAHYA

Pazarlar Genel Bilgi

Ege Bölgesi’nde, Kütahya İli’ne bağlı bir ilçe olan Pazarlar, doğusunda Şaphane ilçesi, güneyinde Manisa ili Selendi ilçesi, kuzeybatısında ise Simav ilçesi ile çevrilidir. Kütahya’nın Güneybatısında yer alan ilçe toprakları engebeli bir arazi yapısına sahiptir. Deniz seviyesinden 900 m. yüksekliktedir. Kütahya İl Merkezine 134 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 182 km2 olup, toplam nüfusu 11.412’dir.

İlçede Ege, İç Marmara ve Batı Anadolu iklimlerinin ettikleri görülmektedir. En düşük ısı Ocak ayı içerisinde -8, en yüksek ısı ise 34 derece ile Temmuz ayı sonlarındadır. Yıllık yağış ortalaması 380 mm.dir.

İlçenin geçmiş tarihi ile ilgili kesin bilgi bulunmamakla birlikte, Kütahya’nın diğer ilçelerinde olduğu gibi Malazgirt Savaşı’ndan (1071) sonra Kutalmışoğlu Süleyman Şah Orta ve Batı Anadolu’yu ele geçirmiş, kardeşi Melik Mansur Kütahya ve yöresine hakim olmuştur. I.Haçlı Seferinden sonra Kütahya ile birlikte yöre de yeniden Bizanslıların eline geçmiş, II.Kılıçarslan’ın Myriokephalon Savaşından (1183) sonra yeniden Selçukluların yönetimine girmiş, birkaç kez taraflar arasında el değiştirmiştir. Alaaddin Keykubat tarafından yöre kesin olarak 1233’de Selçuklu topraklarına katılmıştır. Kütahya ve Denizli yörelerine 1283’te yerleşen Germiyanoğulları burasını da kontrolleri altına almışlardır. 1429’da Gediz Osmanlı topraklarına katılmış ve buraya Makedonya göçmenleri yerleştirilmiştir. Yörede bulunan Ekitçe, Derinceöz ve Çelçe’den göç edenlerce kurulmuş ve ismini de Pazarcıktan almıştır.


Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2009 Cumartesi 12:43:21

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR