19
Mayıs
2024
Pazar
SİMAV - KÜTAHYA

4 beldede bayram havası

Kütahya'nın Simav ilçesinde sayım yapılırken nüfusu 2 binin altında kaldığı için kapanması gündemde olan Yemişli, Çaysimav, Öreyler ve Demirciköy beldeleri, Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) 5747 sayılı yasanın bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesine açtığı iptal davasının lehlerine sonuçlanması üzerine köy olmaktan kurtuldu, haberi yeni öğrenen belediye başkanları ve vatandaşlar kararı sevinçle karşıladı.


5747 sayılı Yasanın birinci maddesinin birinci fıkrasını Anayasaya aykırı bularak iptal eden Anayasa Mahkemesi, adrese dayalı nüfus sayım sonuçlarına yasal süresi içerisinde iptal davası açan Simav'a bağlı Yemişli beldesi ile sayım yapılırken nüfusu 2 binin altında kalan Demirciköy, Çaysimav ve Öreyler beldelerini turizm öncelikli beldeler arasında yer aldığı gerekçesiyle kapsam dışı bırakarak faaliyetlerine eskiden olduğu gibi belediyelik olarak sürdürmelerine karar verdi.
Sevinçli haberi dün sabah Kütahya Vali Yardımcısı Sefa Çetin'den telefonla öğrendikten sonra hoparlör ile belde halkına duyuran Çaysimav beldesinin MHP'li Belediye Başkanı Mürsel Yıldıztekin, kararın tüm belde halkı tarafından coşkuyla karşılandığını bildirdi.


Mutluluk haberini kapsam içinde kalan diğer belediye başkanı arkadaşlarıyla birlikte paylaşmak için Demirciköy beldesinde bir araya gelen Simavlı başkanlar sevinçten havalara uçtu, birbirlerini kutladı. Anayasa Mahkemesi'nin kararı ile son anda köy olmaktan kurtulan Simav'ın MHP'li Çaysimav belediye başkanı Mürsel Yıldıztekin, AK Partili Belediye Başkanı Mehmet Peker ile Demokrat Partili Yemişli Belediye Başkanı Kamil Karabodur birlikte Ankara'ya gitme kararı aldı. Başkanlar görkemli büyük kutlamayı Ankara dönüşüne bıraktıklarını dile getirdiler.


Buna göre sayım yapılırken nüfusu 2 binin üzerinde olan Kuşu, Çitgöl, Naşa, Akdağ, Güney ve Beyce beldeleriyle, nüfusu iki binin altına düşmesine rağmen Anayasa Mahkemesince kapsam dışı bırakılan Çaysimav, Demirciköy, Öreyler ve Yemişli beldeleri belediyelik olarak kalırken, sayım esnasında nüfusu 2 binin altında kalan Yaykın, Karacahisar, Yeşilköy, Kestel, Şenköy, Kalkan, Yeniköy, Hisarbey, Bahtıllı, Kelemyenice ve Yeşildere beldeleri köy oldu.


Anayasa Mahkemesinin kararından sonra Simav'ın önceleri 21 olan belde sayısı 11'e düşerken 67 olan köy sayısı 78'e yükselmiş oldu.Sayım sırasında nüfusu 2 binin altında kalan Altıntaş İlçesine bağlı Zafertepeçalköy, Emet İlçesine bağlı Günlüce, Gediz İlçesine bağlı Yenikönt, Hisarcık İlçesine bağlı Dereköy, Tavşanlı İlçesine bağlı Balıköy Beldeleri de Anayasa Mahkemesince kapsam dışı bırakılarak faaliyetlerine Belediye olarak devam etme hakkı kazandı.

iha
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2008 Perşembe 15:43:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
kazım zengin IP: 85.100.238.xxx Tarih : 13.11.2008 17:32:05

MUKEMMEL BİR HABER BENCE BU BIZIM BELDEMİZ OLARAK SÜPER Bİ HABER HEMDE... MÜRSEL AMCA BASKANLIGINDA HAYIRLI İŞLER DİYELİM TÜM ÇAYSİMAVLILARA HAYIRLI UGURLU OLSUN