18
Mayıs
2024
Cumartesi
SİMAV - KÜTAHYA

Esnaf yerli turisten kazanıyor

SİMAVLI ESNAF EN FAZLA YERLİ TURİSTEN KAZANIYOR

Kaplıcaları ve doğal güzellikleri sayesinde her yıl yüz binlerce turisti ağırlayan Kütahya’nın Simav ilçesinde esnaf daha çok yerli turistlerin alışverişlerinden kazanıyor.

 Yabancıların alışverişi tadımlık yaptıklarını belirten şehir esnafı, yerli turistin ise akrabalarını düşünerek çok ürün satın aldığını söylüyor. Yeraltın çıkan 162 derece sıcaklığındaki şifalı sularıyla ünlü Eynal Kaplıcaları başta olmak üzere Çitgöl ve Naşa Kaplıcaları sayesinde cazibe merkezi olan Simav doğal güzelliklerinin de etkisiyle her yıl yüz binlerce turisti ağırlıyor. Kente gelen turistlerin sayısında her yıl yaşanan artışa paralel olarak esnafın kazancı da yükseliyor. İşletme sahiplerinin verdiği bilgilere göre, ilçeye gelen yerli turistler yabancılara göre daha fazla alışveriş yapıyor. Yerli turistlerin ödediği parayla yüzü gülen esnaf, yabancı turistlerin daha çok otellere döviz bıraktığını belirtiyor.

YABANCILAR TADIMLIK ALIYOR

Genellikle tahin helvası, kestane, kuru fasulye, el dokuma halı ve kilim ile hediyelik eşya satın alan yerli turistlerin Simav’a yılda yaklaşık 15 milyon TL para kazandırdığı kaydediliyor. Ağdacılar Caddesi'nde tahin helva ve kuru fasulye satan Karaşerifoğlu Gıda Satış Temsilcisi Necati Karaşerifoğlu, yabancı turistlerin genellikle tadımlık şeker veya lokum aldığını söyledi. Yerli turistlerin ise eş ve dostlarını da düşünerek çokça alışveriş yaptığını ifade eden Karaşerifoğlu, "Yabancılarda hediye etme alışkanlığı yok. Tahin helva ile lokum ve şekerlemenin ne olduğunu bilmeyenler bile oluyor. Dini ve kültürel açıdan da bizde hediyeleşme sünnettir." dedi.

Kahraman Kuru Gıda Satış Temsilcisi Kadir Kahraman ise, yabancı turistin daha az alışveriş yapmasını turizm firmalarına bağladı. Turistlerin serbest davranamadığını belirten Kahraman, firmaların turistleri anlaştığı yerlere götürdüklerini dile getirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2010 Çarşamba 10:59:02
Güncelleme :6 Ocak 2010 Çarşamba 15:31:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?