19
Mayıs
2024
Pazar
SİMAV - KÜTAHYA

Et fiyatları durmuyor

SİMAV’DA ET FİYATLARI SÜREKLİ ARTIYOR

Kütahya’nın Simav ilçesinde kırmızı et fiyatlarındaki artış sürüyor. Birkaç yıl öncesine kadar ahır ve işletmelerindeki canlı hayvanlarını ellerinden çıkarmak için toptancılar karşısında kırk takla atan Simavlı üreticiler şimdi damızlık hayvan arar hale geldi. İlçede hayvan sayısının azalmasıyla birlikte kırmızı et fiyatları da hızla tırmanmaya başladı. İlçede bir kilo kıymanın kilosu 22, kuşbaşının 23, kuzu etinin kilosu da 25 liraya çıktı.

Simavlı kasaplar fiyatların tırmanmasına canlı hayvan sayısının talebi karşılayamamasının neden olduğunu bildirdiler. Simavlı kasap Murat Mantar Aralık 2009’da kilosunu 19 liradan sattıkları dana etinin kilosunu şimdi 22 liraya, 23 liradan sattıkları kuzu etinin kilosunu 25 liradan, kilosunu 20 liradan sattıkları erkeç etinin kilosunu da şimdi 23 liradan satmak zorunda kaldıklarını bildirdi. Mantar, kırmızı et fiyatlarının artmasıyla birlikte, ciğer, böbrek, kelle, paça, işkembe, kokoreç gibi sakatat ürünlerinin fiyatlarının da değişik oranlarda arttığını kaydetti. Kırmızı etteki fiyat artışının canlı hayvan sıkıntısından kaynaklandığını ifade eden Mantar, et fiyatlarının tırmanışa geçmesiyle birlikte ilçede besiciliği bırakanların bir bölümünün yeniden eski mesleklerine dönmeye başladıklarını kaydetti.

Mantar, "Önceki yıllarda et fiyatlarını düşmesi sonucu çok sayıda işletmeci besiciliği bıraktı. Şimdi yeniden besiciliğe dönmek isteyenler var ama besleyecek büyütecek hayvan bulamıyor. Et fiyatları bir süre daha artış gösterir. Hükümetin canlı hayvan sayısının artması için bazı tedbirleri ve teşvikleri alması lazım. Et satışları geçen yıla göre yarı yarıya azaldı. Satışlar düştü ama canlı hayvan olmadığı için et fiyatları düşmez" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2010 Perşembe 14:55:03
Güncelleme :12 Şubat 2010 Cuma 11:26:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?