26
Nisan
2024
Cuma
SİMAV - KÜTAHYA

Gümüşsu'da tarıma dev yatırım

SİMAV'IN GÜMÜŞSU BELDESİNDE TARIMA DEV YATIRIM

Kütahya Simav'a bağlı 1379 nüfuslu Gümüşsu beldesinin AK Partili Belediye Başkanı Mehmet Adıgüzel, belediyelere örnek teşkil edecek tarıma dayalı 100 bin liralık büyük bir projeye imza attı.

Simav Orman İşletme Müdürlüğünden beldesinin sınırları içerisinde kalan 340 dekarlık bozuk orman alanını 49 yıllığına ücretsiz kiralayan Gümüşsu Belediyesi, tel örgülerle çevirdiği bölgeye, İş Kur Kütahya Bölge Müdürlüğünün de desteğini alarak 8'er metre aralıklarla sertifikalı aşılı Şebin cinsi ceviz fidanı dikti.

100 bin liralık projenin 80 bin lirasını 15 yıl sonra geri ödemeli devletten karşıladığını ifade eden Belediye Başkanı Mehmet Adıgüzel, projenin geri kalan 20 bin liralık bölümünün de belediyenin öz kaynaklarından karşılandığını kaydetti.

Bölgenin toprak analizlerini de yaptırdığını ifade eden Adıgüzel, İlçe Tarım Müdürlüğü ile yaptıkları iş birliği sonucu bölgeye uyumlu 3 veya 4 yıl sonra meyve vermeye başlayacak olan Şebin cinsi fidanların tercih edilmesinin bir tesadüf olmadığını söyledi.

340 dekarlık bozuk orman alanına diktiği 4 bin 800 adet cevizden 3-4 sene sonra yılda ortalama 135 ton civarında bir rekolte tahmin ettiklerini dile getiren Başkan Adıgüzel, elde edilecek 135 ton dolayındaki cevizin bu günkü fiyatlardan satılmasıyla belediyenin kasasına yaklaşık 675 bin lira gibi önemli bir para akışının sağlanacağını söyledi.

Gümüşsu Beldesinin İller Bankasından yılda ortalama 260 bin lira gibi bir elde ettiğini dile getiren Başkan Adıgüzel, 3-4 yıl sonra diktikleri ceviz fidanlarından elde edeceklerini tahmin ettikleri 675 bin lira ile devlete olan bağımlılıklarının sona ereceğini, bunun yanı sıra projeleriyle hem bölgeye örnek olduklarını hem de belde insanına önemli bir istihdam kaynağı oluşturmanın hazzını yaşadıklarını kaydetti.

Sertifikalı aşılı ceviz fidanı dikimine başlamalarıyla birlikte belde halkının şimdiden tarlasındaki kavak fidanlarını sökmeye başlayıp yerine ceviz fidanı dikmeye başladığını anlatan Mehmet Adıgüzel, birkaç yıl sonra Simav'a bağlı Gümüşsu beldesinin bölgenin önemli bir ceviz üretim merkezine dönüşeceğini bildirdi.)

SİMAV'IN GÜMÜŞSU BELDESİNDE TARIMA DEV YATIRIM
SİMAV'IN GÜMÜŞSU BELDESİNDE TARIMA DEV YATIRIM
SİMAV'IN GÜMÜŞSU BELDESİNDE TARIMA DEV YATIRIM
SİMAV'IN GÜMÜŞSU BELDESİNDE TARIMA DEV YATIRIM
İHA
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2010 Cuma 11:54:00
Güncelleme :4 Aralık 2010 Cumartesi 02:16:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?