30
Mayıs
2024
Perşembe
SİMAV - KÜTAHYA

'Jeotermal zammı yüzde 5'i geçmeyecek'

Türkiye son günlerde BOTAŞ'ın Doğal Gaz'a yaptığı yüzde 22'lik zam ile sarsılırken, gözler şimdi halen 7 bin civarında konut ve işyerinin jeotermal enerji ile ısındığı Kütahya'nın Simav İlçesine çevrildi.

Simav'ı 1992 yılından bu yana diğer enerji türlerine göre temiz enerji olarak bilinen jeotermal ile ısıttıklarını hatırlatan Belediye Başkanı Rıza Özdemir, zam hususunda kimsenin endişelenmesine gerek olmadığını bildirdi. Başkaları gibi vatandaşı üzecek düzeyde bir zam düşünmediklerini hatırlatan Özdemir, Jeotermal'e yılbaşında yapmayı planladıkları zammın belki yüzde 5'i bile bulmayacağını dile getirdi.
İlçede 100 metrekarelik bir konut veya işyerinin jeotermal enerji ile ısıtılmasından ayda 65 YTL ücret aldıklarını anlatan başkan Özdemir, konut veya işyerlerinin mutfak ve banyolarında suların 24 saat boyunca sıcak olarak aktığını vatandaşlardan bu konuda ek bir talep de bulunmadıklarını ifade etti.


1992 yılında Eynal Kaplıcaları bölgesinde yeraltına üç kuyu açarak Bin 100 konutun ısıtılmasıyla başlayan jeotermal enerji ile ısınma projesinin çok büyük gelişim ve değişimler yaşayarak günümüze kadar geldiğine değinen Özdemir, bu gün için bölgede 9 kuyudan sağlanan jeotermal enerji ile ısınan konut ve işyeri sayısının 7 bine ulaştığına, Kendi döneminde 7 kuyu daha açıldığını bunun 1 tanesinin aktif olmadığını ifade etti.


Jeotermal enerjinin yaygınlaştırılması için çalışmaların gece gündüz demeden sürdüğünü dile getiren Özdemir, devam eden çalışmalar neticesinde bu rakamın birkaç gün içerisinde 7 bin 500'e ulaşacağını anlattı. Amaçlarının Simav'ın tamamına jeotermal enerjiyi yaymak olduğunu ifade eden Özdemir, bunun için 2008 yaz döneminde 6 bin konutun ısıtılması amacıyla başlattıkları projenin son aşamaya geldiğini söyledi. Proje çerçevesinde tespit ettikleri bazı mahallelerdeki evlere jeotermal enerjiyi vermeye başladıklarına dikkat çeken Özdemir, çalışmalar sonucu yakında ilçe merkezinde jeotermal enerji ile ısınan konut sayısının 11 bine çıkacağını, gelecek yıldan itibaren de ilçe genelinde jeotermal ile ısınan konut sayısının 12 bine ulaşacağını kaydetti.


Jeotermal enerjiye son 10 yılda yaklaşık 7,5 Milyon Dolar civarında bir yatırım gerçekleştirdiklerini anlatan Simav'ın bağımsız belediye başkanı Rıza Özdemir, jeotermal enerji ile konut ve işyeri ısıtmasından dolayı belediyenin ayda yaklaşık 350 bin YTL dolayında gelir elde ettiğini, elde edilen gelir ile yeni yatırımlara yöneldiklerini dile getirdi.


Şehir merkezine 5 kilometre mesafedeki Eynal kaplıcaları bölgesinden yeraltına döşedikleri ısı yalıtımlı özel çelik borular vasıtasıyla getirdikleri jeotermal enerji ile 16 cami ve 10 okulun jeotermal enerji ile ısındığını hatırlatan Özdemir, tüm bu işleri belediye bünyesinde deneyim kazanmış 20 personel ile sürdürdüklerini ifade etti.
Jeotermal enerjinin kullanım alanının sadece bunlarla sınırlı kalmadığını belirten Özdemir, yeraltından 500 metre derinlikten çıkardıkları 162 derecelik sıcak su buharının şehir merkezinde konut ve işyerlerini ısıttıktan sonra kaplıcaya geri dönüş yaparak bin 50 yatak kapasiteli kaplıcada termal turizm alanında kaliteli sağlık hizmeti alanında hizmet sunduktan sonra reenjekte yoluyla toprağa verildiğini hatırlattı.


Eynal Bölgesinde açtıkları bir başka derin sıcak su kuyusu ile bölgede geçimini seracılıktan sağlayan vatandaşlara hizmet sunduklarını dile getiren Özdemir," Bölgede 250 dönüm kapalı sera alanı jeotermal enerji ile ısınıyor. Dört mevsim sebze üreterek hem ilçe ekonomisine hem de ülke ekonomisine önemli katma değerler sağlıyorlar. Vatandaşlar jeotermal enerjiden çok memnun" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2008 Salı 12:31:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?