22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİMAV - KÜTAHYA

Kaymakamlıktan organize hayvancılık projesi

Simav Kaymakamlığı, hayvancılık konusunda Türkiye’de bir ilke imza atmaya hazırlanıyor. 1 veteriner hekimle 1 sözleşmeli ziraat mühendisinin istihdam edileceği ve 5 köyde hayata geçirilecek olan Organize Hayvancılık Projesi’yle Avrupa ülkelerine modern tesislerde üretilen sütlerin satışı yapılacak.

Kaymakam Günay Özdemir, "Organize Hayvancılık" adını verdikleri bu projeyle köylerdeki süt sığırlarını modern ahırlarda toplayıp, süt sağım merkezleri kuracaklarını söyledi.

Sağım sırası gelen hayvanların makinelerle el değmeden sağılıp, sütlerin soğutma tanklarına gideceğini anlatan Özdemir, "Buradan da alıcı firmalara veriyoruz. Ahırlarımızda en az 10 başlık hayvan barınabilecek. Toplam 40 milyar tutan bu projemize katılmak isteyen vatandaşlar 10’ar milyar lira verecekler, kalan 30 milyar lirasını Ziraat Bankası’ndan düşük faizli kredi olarak alacaklar. Proje gereğince köyün ortak bir yerine kuracağımız ve içerisinde süt sağım makineleriyle süt toplama tanklarının bulunduğu sağım merkezlerini de Kaymakamlık Köylere Hizmet Götürme Birliği olarak bizler yapacağız. Ayrıca 1 veteriner hekim ile 1 de sözleşmeli ziraat mühendisi istihdam edeceğiz. Vatandaş sütünü el değmeden satmış olacak. Avrupa normlarında elde ettiğimiz sütü pazarlamak da bizim işimiz" dedi.

Organize Hayvancılık Projesi için şimdilik 5 köyü seçtiklerini bildiren Özdemir, "Yakın gelecekte Avrupa şu anda ürettiğimiz sütleri almayacak. Ancak böyle modern tesislerde üretilen sütleri alacak. Biz bu tür projeleri kurmazsak yarın Avrupalı gelip köyümüzde böyle bir tesis kurup, bize de işçiliğini yaptıracak. Biz daha çabuk davranıp, onlara bu fırsatı vermek istemiyoruz. Bu proje sayesinde hem köyden kente göç önlenmiş olacak, hem de köylerimizdeki hoş olmayan manzaralar ortadan kalkacak" diye konuştu.

Özdemir, projenin Türkiye’de ilk olmasına rağmen köylüler tarafından büyük rağbet görmesinin kendisini sevindirdiğini bildirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Mart 2005 Çarşamba 14:20:13
Güncelleme :30 Mart 2005 Çarşamba 11:51:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?