18
Mayıs
2024
Cumartesi
SİMAV - KÜTAHYA

Kıl kemerler gelir kapısı oldu

KIL KEMERLER GELİR KAPISI OLDU

Kütahya Simav’da keçi kılı kullanılarak özel tezgahlarda dokunan kemerler hanımlara gelir kapısı oldu. Turistlerin kostümlerinin üzerine aksesuar olarak taktıkları keçi kılından yapılan kemerler Simav’a bağlı Bahtıllı Beldesinde hanımlar tarafından özel tezgahlarda titizlikle dokunuyor.

Köylü kadınlar kolon adını verdikleri keçi kılından dokudukları rengarenk kemerleri Simav’a kadar gelen toptancılara ayaklarında satıyor. Toptancılarda Simav’dan satın aldıkları kemerleri sahil bölgelerine götürerek turistlere satıyor.

Keçi kılından yapılan kemerlerin yoğunlukla dokunduğu Bahtıllı Beldesinin AK Partili Belediye Başkanı Ali Bingül, kolon adını verdikleri kemerlerin dokunması için her evde özel tezgah bulunduğunu, genç kız ve köylü kadınların boş zamanlarında tezgah başına geçerek kolon dokumak suretiyle aile bütçelerine katkı sağladıklarını söyledi.

Kolon adını verdikleri keçi kılından yapılmış kemerlerin ayrıca Simavlı hanımlar tarafından düğün, nişan ve sünnet törenlerinde giydikleri telli ve bindallı gibi kostümler üzerinde aksesuar olarak kullanıldığına dikkat çeken Bahtıllı Belediye Başkanı Ali Bingül, ”Ata sanatımız kemer dokumacılığı yüzünden beldemizde işsizlik diye bir sorunumuz yok. Kadınlar ve gençler dokuyor, erkeklerde sahil bölgelerine giderek satıyor, ” şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2010 Çarşamba 12:10:01
Güncelleme :1 Eylül 2010 Çarşamba 16:43:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?