30
Mayıs
2024
Perşembe
SİMAV - KÜTAHYA

Köyde tasarruf tedbirleri

Kütahya'nın Simav ilçesine bağlı Samat köyünde düğünlerde israfı önlemek amacıyla 1999 yılında uygulamaya konulan ancak zamanla unutulan tasarruf tedbirleri, yaşanan ekonomik kriz ile yeniden gündeme geldi. Köy Muhtarı Nurullah Dönmez, vatandaşlardan gelen istek üzerine 1999 yılında uygulamaya koydukları tasarruf tedbirlerinin çerçevesinin biraz daha genişletilerek yeniden gündemde olduğunu bildirdi.


Konuyu görüşmek üzere Köy İhtiyar Heyeti üyeleri Murat Keleş, Bayram Pınar ve Şeref Kalkan ile Köy Konağında bir araya gelen Dönmez, düğünlerde bundan böyle geline sadece bir yüzük takılabileceğine karar verdiklerini ve oy birliğiyle alınan kararı Köy Karar Defterine geçirdiklerini kaydetti. Kararı hoparlör ile köy halkına duyurduklarını anlatan Dönmez, karara uymayanlar hakkında yasal işlem yapacaklarının altını çizdi.


Son günlerde düğünlerde yapılan lüzumsuz harcamalar yüzünden gençlerin para kazanmak için köyü terk ettiklerine değinen köy muhtarı Nurullah Dönmez, 1999 yılında aldıkları tasarruf tedbirleri ile geline sadece bir yüzük ve bir küpe takılabildiğini, ayrıca iki takımdan fazla elbise alımının yasaklandığını hatırlattı. Şimdi ise geline sadece bir yüzük ile bir takım elbise alımını uygun bulduklarını dile getiren Dönmez, damat tarafını da sadece bir takım elbise ile sınırlandırdıklarını kaydetti. Geçimini sadece tarımla elde ettikleri gelir ile sağlayan köy halkının durumunun son günlerde kendini iyice hissettiren ekonomik kriz ile birlikte iyice bozulduğuna işaret eden Dönmez, gelenek ve görenekler yüzünden halkın 1999 yılında aldıkları tasarruf tedbirlerini unutmaya yüz tuttuğunu anlattı. Yeni aldıkları tasarruf tedbirlerinin uygulamasını sıkı bir şekilde takip edeceklerini dile getiren Dönmez, karara uymayanlar hakkında cezai işleme başvuracaklarını ifade etti.


Köy İhtiyar Heyeti'nin almış olduğu tasarruf tedbirlerini çalıştıkları büyük şehirlerde öğrenen köyün gençleri memnuniyetlerini muhtar ve ihtiyar heyeti üyelerine telefon ederek duyurdu, teşekkürlerini sundu, biriktirdikleri paralarla köye dönerek yarım bıraktıkları nişan ve düğün işlemlerine hemen başlayacaklarını bildirdi.

iha
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2008 Cumartesi 17:12:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?