19
Mayıs
2024
Pazar
SİMAV - KÜTAHYA

Şenköy'de 700 yıllık gelenek

SİMAV'DA 700 YILLIK 'KÖY ODASI' GELENEĞİ

Anadolu'da Selçuklar zamanından bu yana sürdürülen Köy Odası geleneği Kütahya'nın Simav ilçesine bağlı Şenköy beldesinde vatandaşlar tarafından 700 yıl öncesinde olduğu gibi aynı heyecan ve şevk içerisinde yaşatılmaya çalışılıyor.

Misafir olsun olmasın her akşam köy odasında toplanarak bir araya gelen vatandaşlar eski yıllarda olduğu gibi kendi aralarında sohbet ediyor, güncel konuları değerlendiriyor. Köy halkı gecenin ilerleyen saatlerinde gençlerin fırına sürdüğü patatesten yapılma köy aşı adını verdikleri yemekle kendilerine mükellef bir ziyafet çekmeyi de ihmal etmiyor. Haftanın Çarşamba günleri ise mönüye bir de fırında balık ekleyen Şenköylüler sohbeti koyulaştırıyor.

Beldeye gelen misafiri ağırlamaktan büyük bir onur duyduklarını dile getiren Şenköylüler, atalarından kendilerine miras kalan 700 yıllık köy odası geleneğini gelecek nesillere aktarmak için ellerinden gelen gayreti gösteriyor. Köy Odasında yaptıkları yemeğin masrafını kendi aralarında paylaştıklarını dile getiren Şenköy beldesinin MHP'li Belediye Başkanı İsmail Barındık Köy odasının eskiden olduğu gibi günümüzde de bir halk okulu olarak görev yaptığını söyledi.

Eskilerde köye gelen garip, yolcu, misafir, tacir, çoban, orakçı, çerçi gibi vatandaşların hiç çekinmeden ilk buldukları köy odasına misafir olduklarını vurgulayan Şenköy Beldesinin MHP'li Belediye Başkanı İsmail Barındık, Köy Odası'na gelen misafirlerin Allah rızası için parasız yiyip içtikleri gibi istirahatlarının de köylüler tarafından karşılandığını söyledi. Önceleri hayvanı ile gelen yolcuların hayvanlarına saman ve yem de verdiklerini anlatan barındık, günümüzde gelenlerin ise araçlarıyla geldiğini, beldesinde akaryakıt istasyonu olmadığı için depolarını dolduramadıklarını bildirdi.

Dini bayramlarda odanın açık tutulduğunu, vatandaşların evlerinden sinilerle getirdikleri yemekleri burada topluca yediklerini anlatan barındık, uzun kış gecelerini geçirmek için de köy odalarının vazgeçilmezleri olduğunu kaydetti.

Köy odalarını bir hükümet binası, bir kültür evi, bir halk okulu gibi gördüklerinin altını çizen Barındık, eskilerde köye gelen tahsildar, memurlar, jandarma, ve uzaklardan gelen misafirlerin köy odalarında ağırlandığını günümüzde de aynı koşulları yerine getirmeye çalıştıklarını bildirdi. Barındık atalarından kendilerine miras kalan 700 yıllık geleneği gelecek nesillere aktarmak için çaba sarf ettiklerini kaydetti.

SİMAV'DA 700 YILLIK 'KÖY ODASI' GELENEĞİ
SİMAV'DA 700 YILLIK 'KÖY ODASI' GELENEĞİ
SİMAV'DA 700 YILLIK 'KÖY ODASI' GELENEĞİ
İHA
Yayın Tarihi : 26 Şubat 2010 Cuma 14:16:02
Güncelleme :26 Şubat 2010 Cuma 23:36:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?