20
Mayıs
2024
Pazertesi
SİMAV - KÜTAHYA

Simav Ovası'ndan bereket fışkırıyor

Kütahya'nın Simav ilçesinde, bu yıl hububat rekoltesinin 104 bin tona ulaşması bekleniyor.

Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner, Türkiye'nin birçok yerinde kuraklık etkisini gösterirken, Simav çiftçisinin verim artışı sevincini doyasıya yaşadığını söyledi. Simavlı çiftçinin şekerpancarı tarlalarını dünya piyasasında değeri artan buğday tarlalarına dönüştürdüğünü ifade eden Bütüner, "Şekerpancarı yerine buğday ve arpa ekimi yapan çiftçinin yüzü güldü. Hasat döneminin başlamasıyla çiftçi ambarını doldurmaya başladı. Geçen yıl hububatta 88 bin 472 ton üretim yapıldı. Bu yıl Simav Ovasında yaptığımız incelemede geçen yıla göre artış oldu ve 104 bin ton üretim bekliyoruz. Yurdun birçok bölgesinde kuraklık yüzünden çiftçi ektiğini bile kaldıramazken Simavlı çiftçiler yüksek verim elde etmenin sevincini yaşıyor. İlçe genelinde ilkbahar döneminde düşen yeterli yağış miktarı ile hububatta verim arttı ve çiftçimiz hububatta emeğinin karşılığını aldı" dedi.


Küresel ısınmadan çok fazla etkilenmeyen bölge çiftçisinin girdi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle sıkıntı yaşadığını anlatan Bütüner, çiftçinin üzerindeki yükün biraz olsun hafifletilmesi gerektiğini kaydetti. Gübre ve mazotta KDV ve ÖTV indirimi yapılarak çiftçinin yükünün azaltılabileceğini belirten Bütüner," Hükümetimizden çiftçimizi rahatlatacak bu yönde çalışma yapmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

DESTEKLEMELER ZAMANINDA VERİLMELİ
Üreticileri koruma amaçlı verilen mazot ve gübre desteklemelerinin yetersiz olduğunu savunan Bütüner," Çiftçinin biraz olsun nefes alabilmesi için destekleme miktarlarının yükseltilmesi, zamanında verilmesi ve taksitlendirme yapılmadan ödenmesi lazım" diye konuştu.

..
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2008 Salı 15:13:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?