30
Mayıs
2024
Perşembe
SİMAV - KÜTAHYA

Simav'da gübre kullanımı azaldı

Kütahya'nın Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner, son iki yıl içerisinde artan gübre fiyatları ve yaşanan kuraklık nedeniyle ilçede gübre kullanımında aşırı derecede daralma kaydedildiğini, bu durumunda kendilerini ciddi bir şekilde kaygılandırdığını söyledi.


Geçtiğimiz yıllarda 12 bin ton civarında gübre kullanan çiftçinin pahalılık yüzünden bu gün iki bin tona kadar düştüğünü ifade eden Bütüner," Gübre kullanımının aşırı derece azalmasından üretim yönünde endişe duyuyoruz. Çok ciddi kaygılarımız var. Gübre fiyatları aşağıya çekilmezse verimli ovasıyla övündüğümüz Simav'da hububat başta olmak üzere meyve, sebze ve sanayi bitkilerinin üretiminde önemli bir biçimde düşüşler yaşanması kaçınılmaz hale gelecektir. Bu durum karşısında köylü tarlasını bırakıp başka yerlere göç etmek zorunda kalacaktır" dedi.


Nüfusun yüzde 40'ına yakın bir kesimin ekmek yediği tarım sektörünün bir çıkmazın içerisine sürüklendiğini ileri süren Bütüner" Çiftçi küstürülmemeli. Hükümetten tarımsal üretimin temel girdilerinden olan gübreye yapılan yüzde yüzlük zamma dur demesini bekliyoruz. Aksi halde çiftçi perişan olur. Ektiğini dahi kaldıramaz" diye konuştu.


Bütüner, açıklamasında, çiftçinin bir yıl önce 38 YTL' ye satın aldığı kompoze gübreyi şimdi 68 YTL'ye, 45 YTL' ye satın aldığı DAP gübresini 102 YTL' ye, 18 YTL ödeyerek satın aldığı yüzde 21'lik Amonyum Sülfat Gübresini de 40 YTL' ödeyerek satın alabildiğine değindi. Çiftçinin elindeki mahsulün iyi para etmediği halde gübre fiyatının yüzde yüz zam görmesine bir anlam veremediklerini anlatan Bütüner," Hükümetimiz bu kötü gidişe bir son vermeli. Gübre kullanımında yaşanan aşırı daralma ileride hiç kullanılmamaya dönüşebilir Bu da çiftçinin sonu olur" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2008 Salı 17:14:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?