22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİMAV - KÜTAHYA

Simav'da 'hayvan sağlığı' seferberliği

Kütahya'nın Simav Süt Üreticileri Birliği Başkanı Salih Okumuş, ilçede son günlerde hızla yayılan meme kanseri hastalığına karşı ortaklarını korumak amacıyla 10 bin büyükbaş hayvan üzerinde sağlık taraması başlattıklarını söyledi. 

Halk arasında meme kanseri olarak bilinen Mastiz hastalığına yakalanmış ineklerden elde edilen sütlerin tüketiciler açısından çeşitli sağlık sorunları oluşturduğunu belirten Okumuş, "Birlik olarak meme kanserine yakalanmış hayvanların sütlerini almıyoruz. Ortaklarımızdan topladığımız günlük 60 ton civarındaki sütlerden alınan numuneler laboratuarlarımızda kontrol ediliyor" dedi. 

Ortaklarının elindeki 10 bin adet süt ineği üzerinde sıkı bir sağlık taraması başlattıklarını ifade eden Okumuş, "Birliğimiz sözleşmeli veteriner hekimleri her gün köyleri dolaşıyor. Ortaklarımızın ahırlarına veya çiftliklerine girip hayvanlarını kontrol ediyor. Meme kanseri hastalığına karşı koruyucu aşılar uyguluyor" diye konuştu. 

Meme kanserinin ineklerin sağlığı ve geleceğini ciddi şekilde tehdit eden önemli bir hastalık olduğuna işaret eden Okumuş, "4 bin dolayında ortağımız var. Bunların elinde, çoğunluğu ithal 10 bin adet inek bulunuyor. Günlük 60 ton civarında süt topluyoruz. Topladığımız sütleri önceden anlaştığımız büyük süt firmalarına pazarlıyoruz. 

Topladığımız sütlerin sağlıklı olmasına büyük özen gösteriyoruz. Bunların başında meme kanseri hastalığı geliyor. Meme kanserine karşı gerekli önlemler alınmadığı takdirde, hem hayvanların geleceği hem de süt üretimi yönünden ileride ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Süt verimi düşen hayvan kasaba gidiyor. Ortaklarımızı bu amansız hastalıktan korumaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu. 

Ortaklarının elindeki yerli ırkı inekleri hızla kültür ırkına dönüştürmek için birlik olarak suni tohumlama çalışması başlattıklarını vurgulayan Salih Okumuş, "Suni tohumlama çalışması için ortağımızın cebinden çok az bir para çıkıyor. Tohumlama bedelinin büyük kısmını birliğimiz olarak biz ödüyoruz. Hizmetlerimizi sözleşmeli veteriner hekimlerimiz aracılığıyla ortaklarımızın ayağına kadar götürüyoruz" ifadelerini kullandı.
iha
Yayın Tarihi : 29 Ocak 2007 Pazartesi 12:52:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
halil aygün IP: 88.231.174.xxx Tarih : 24.03.2007 01:53:48
bence süt üreticileri birliği garip bi isim bunu deiştirmeleri lasım benim aklıma inek gelio burdan benim bildiim südü inek üretir