26
Mayıs
2024
Pazar
SİMAV - KÜTAHYA

Soba fiyatları yerinde sayıyor

SOBA FİYATLARI YERİNDE SAYIYOR

Kütahya Simav'da havaların soğuması ile birlikte ev ve işyerlerinde sobalarda kurulmaya başlandı. Soğuklar nedeniyle soba ve malzemeleri satımı hızlanan esnafın en büyük sıkıntısı ise soba fiyatlarının 3 yıldır değişmemesi. Vatandaşa göre ise soba fiyatları yine de pahalı.

Soba aksesuarları, boru, dirsek, ızgara, kova, muşamba, sünger, ağırlıklı olarak kış malzemeleri sattıklarını belirten Gök Çelik Soba Ticaret sahibi Ahmet Gök (35), Simav’da soba talebinin kış mevsiminin başladığı şu zamanlarda havaların soğuması sebebiyle arttığını kaydetti.

Kış aylarına girilen şu günlerde halkın evlerinde soba kurmaya başladığını ifade eden Gök,, yeni soba ihtiyacı olanlara çağrıda bulunarak "Soba fiyatları 3 yıldır aynı. Hammaddede fiyat artışı olmadığı için zam yapmadık" dedi.

 

ÖĞRENCİ 'EKONOMİK' HALK 'MARKA' DİYOR

Gök,, fiyatların en çok tercih edilen yuvarlak sobalarda 35 TL'den başlayıp 140 ve 300 TL'ye, kuzine tabir edilen fırınlı sobalarda ise 200 TL'den başlayıp 300TL'ye kadar olan yelpazede bulunduğunu ifade etti. Gök, ürünleri arasında her gelir grubuna hitap edecek sobaların bulunduğunu söyledi. Öğrencilerin genelde 140 TL'lik ekonomik sobaları tercih ettiğini vurgulayan Gök, ekonomik sobalarda, iki adet kova ve iki adet ızgara hediyeli olduğunu belirtti. Halkın markaya göre tercihlerini yaptığını ifade eden Gök, köylerden gelen müşterilerinin genelde odun sobasını tercih ettiğine dikkat çekti.

 

SOBADA TSE'YE DİKKAT

Gök, sobada eksik yanma sonucu oluşan karbonmonoksit gibi zararlı gazların oda içine sızması halinde zehirlenmelere neden olabileceğini, soba alımında, sobaların TSE standartlarına uygunluğuna dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Gök, TSE standartlarına uygun alınan sobaların ısı verimlerinin de elde edileceğine işaret etti.

Vatandaşlara soba kullanımı konusunda da uyarılarda bulunan Ahmet Gök, "Soba aşırı doldurulmamalıdır. Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralır ve soba içinde düzensiz ısı dağılımı olacağından baca çekişi zayıflar. İyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında karbon monoksit zehirlenmesi riski artmaktadır. Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır. Böylece soba içinde ortaya çıkan zehirli gazlar yanarak sobayı terk ederler. Kömürü tutuşturmak için üzerine az miktarda kağıt ya da karton ve bunların üzerine de kolay yanan çıra ve odun konulmalıdır" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2010 Çarşamba 17:38:03
Güncelleme :13 Ekim 2010 Çarşamba 19:38:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?