25
Mayıs
2024
Cumartesi
SİMAV - KÜTAHYA

Süt fiyatları tırmanıyor

SİMAV SÜT ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI FATİH SALİH OKUMUŞ:

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Simav Süt Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Salih Okumuş, son aylarda ülke genelinde süt fiyatlarındaki artışa, et fiyatlarında yaşanan yükselişin etkili olduğunu söyledi.

Süt fiyatlarındaki tırmanışla ilgili gazetecilere çarpıcı açıklamalarda bulunan Okumuş, Türkiye genelinde hayvancılıkla uğraşan kesimin son yıllarda girdi maliyetlerinin artmasıyla elindeki hayvanlarını kesime göndererek iş değiştirmek zorunda kaldığını bunun da hayvancılığı gerileterek süt üretimini önemli ölçüde düşürdüğünü kaydetti. Hayvancılığın azalmasıyla birlikte ete talebin arttığını ve fiyatların da yükseldiğini dile getiren Okumuş, Simav’da yapılan son ihaleyle sütün en düşük fiyatının 85 kuruş, bir önceki ihalede bu rakamın 66 kuruş olduğunu söyledi.

Simav’daki süt fiyatlarının tüm Türkiye’ye yansıdığını ifade eden Okumuş, geçen yıl ülke genelindeki 12 milyon ton dolayındaki süt üretiminin hayvan sayısının azalmasıyla bu yıl 5 milyona gerilediğine dikkat çekti. İç Ege’nin önemli süt üretim merkezleri arasında ilk sıralarda yer alan Simav’da da günlük 65 ton olan süt üretiminin günümüzde 50 tona kadar düştüğünü dile getiren Okumuş ayrıca Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği tarafından oluşturulan Ulusal Kayıt Sistemine göre Türkiye’de üretilen sütlerin kayıt altına alındığını ve bunun sonucu olarak da sütünü birliğe teslim eden üreticilere Tarım Bakanlığı tarafından süt destekleme primi verileceğini kaydetti.

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı Fatih Salih Okumuş, Merkez Birliği tarafından oluşturulan Ulusal Süt Kayıt Sistemi’ne göre geçen yıl Simav’dan toplanan 21 bin ton süte karşılık bakanlığın önümüzdeki günlerde üreticilere 840 bin lira dolayında destekleme primi ödeyeceğini anlattı. Okumuş, Simav’da geçen yıl birliğe teslim edilen 21 bin ton süt karşılığında üreticilerin 12 milyon TL dolayında önemli bir gelir elde ettiğini kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Şubat 2010 Pazartesi 12:03:03
Güncelleme :8 Şubat 2010 Pazartesi 13:04:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?