29
Mayıs
2024
Çarşamba
SİMAV - KÜTAHYA

Yeniköy'de kestane festivali

Kütahya'nın Simav ilçesine bağlı Yeniköy beldesinde bu yıl üçüncüsü düzenlenen "Kestane Festivali" renkli görüntülere sahne oldu. Cumhuriyet Alanı'ndaki törende konuşan Yeniköy Beldesi'nin AK Partili Belediye Başkanı Mustafa Emir, kestanenin kendilerine Allah'ın bir lütfu olduğunu belirterek, ormanlık alanda kendiliğinden yetişen binlerce kestane ağacının kıymetini son birkaç yıldır anladıklarını dile getirdi. Simav'da kestane üretiminde söz sahibi olduklarının altını çizen Emir, kestaneyi işleyecek bir tesise sahip olamadıklarından toptancının vereceği fiyata razı olmak durumunda kaldıklarını bildirdi. Törene katılan Kütahya Tarım İl Müdürü Bekir Gencer, Simav ve yöresinde yetişen ve tamamı ihraç edilen 6 bin ton civarındaki kestanenin büyük bölümünün Yeniköy beldesinde yetiştiğine dikkat çekti.

Vatandaşların kestaneden iyi bir gelir elde ettiklerini ifade eden Gencer, Simav'ın kestanesini dışarıda kimsenin tanımadığını, tüccarın toplayıp işledikten sonra Bursa kestanesi olarak satışa sunduğunu dile getirdi. Bu yüzden üç yıldan bu yana Yeniköy beldesinde yapılan festivalin tanıtım açısından çok büyük önem arz ettiğini vurgulayan Gencer, festivalin ileriki yıllarda da devam etmesi için teşkilat olarak ellerinden gelen desteği sağlayacaklarını söyledi.


Simav Kaymakamı Rıza Dalan festivale destek olmayan bazı beldeler ile kurumları kınadığını bildirdi. Kestanenin işlenip satılması halinde köylünün eline daha çok para gireceğini ifade eden Dalan, vatandaşın emeğinin karşılığını alamadığını söyledi. Orman Genel Müdürlüğünün bölgede kestane hastalıklarıyla ilgili yürüttüğü çalışmalardan söz eden kaymakam Dalan, festivale katılanlara teşekkür etti.
Folklor gösterilerinin ardından düzenlenen en iyi kestane yarışmasında dereceye giren ilk üç üreticiye küçük Cumhuriyet altını takdim edildi. Jüri, kestaneleri renk, tat ve şekil yönünden değerlendirdi. 19 üretici yarışmacı arasında İftade Üçkan birinci, Şerif Aydoğmuş ikinci ,Selda Sevinç üçüncü oldu. Birinci İftade Üçkan'ın hediyesini Simav Kaymakamı Rıza Dalan, ikinci Şerif Aydoğmuş'un hediyesini Kütahya Tarım İl Müdürü Bekir Gencer, üçüncü Selda Sevinç'in hediyesini de Manisa'nın Demirci Kaymakamı Metin Selçuk takdim etti.


Daha sonra konuklara kestane şekeri ile dev mangallarda pişirilen kestane kebap ikram edildi. "Yeniköy Üçüncü Kestane Festivaline" Simav Kaymakamı Rıza Dalan'ın yanı sıra Manisa'nın Demirci ilçesi kaymakamı Metin Selçuk, Simav İlçe Emniyet Müdürü Nadi Ünver, Askerlik Şubesi Başkanı Kıdemli Başçavuş Yurdaer Karaca, Simav Tarım İlçe Müdürü Ali Ceylan, Simav Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Kazcıoğlu, Simav Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Raci Hazıroğlu, TEMA Simav Gönüllü Sorumlusu Ömer Önder, Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner, Simav Özel İdare Müdürü Mustafa Turan, AK Parti Simav İlçe Başkanı İsmail Baştuğ, belde belediye başkanları ile vatandaşlar katıldı.

iha
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2008 Pazartesi 15:25:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yener özbek IP: 212.154.7.xxx Tarih : 27.11.2008 22:10:57

yeniköy ve yeniköyün tanıtımı acısından çok iyi ve güzel bir etkinlik bunun daha iyi ve etkili olması ve kestanenin pazarlanabilmesi amacıyla önümüzdeki yıllarda daha geniş katılımlı organizasyonun yapılmasının daha etkili olacagını düşünüyorum. başkada yorum yapan yok gördügüm kadarıyla.