23
Mayıs
2024
Perşembe
TAVŞANLI - KÜTAHYA

Güvenlik güçlerine TCK dersi

Kütahya’nın Tavşanlı Cumhuriyet Başsavcılığı, yürürlüğe girmesi 1 Haziran’a ertelenen yeni Türk Ceza Kanunu (TCK) hakkında güvenlik güçlerini bilgilendirdi.

Ticaret ve Sanayi Odası’ndaki toplantıda, ilçe ve köylerde asayişi sağlayan jandarma ve polis teşkilatlarının yönetici ve çalışanlarına bilgi verildi. Cumhuriyet Başsavcısı Adem Kul, 1 Haziran’da yürürlüğe girecek kanunla birlikte ceza usul hukukunda oluşan değişiklikleri anlattı. Cumhuriyet Savcısı Kemal Yalçın da ülkenin bir süreçten geçtiğini, batıda kapı açabilmek için bazı düzenlemelere gidildiğini belirtti.

Usul ve uygulamayla ilgili çok fazla değişiklik olmadığını, teknik hukuk hataları bulunduğunu söyleyen Yalçın, "Jandarmanın temel görevleri aynen yerinde duruyor. Polisin, jandarmanın elinin kolunun bağlı olması doğru değil. Sadece bir sınırlama var, o da kişinin hak ve hürriyeti öne çıktığından, vücut bütünlüğü ile ilgili uygulamalarda savcı izni gerekiyor. Bu kanun ile çapraz sorgulama da gelmedi. Yeni olan, doğrudan soru sorma yöntemi. Yani avukat, hakimin iznini almadan soru sorabilecek. Ayrıca taraflar bilirkişiyi de duruşmaya çağırabilecek" dedi.

Yalçın, yine kanuna göre beden muayenesi, genetik inceleme ve fizik kimliği tespiti hakkındaki taslak hakkında da bilgiler verdi. Yalçın, ayrıca yeni Türk Ceza Kanunu’na göre bir şüphelinin nasıl yakalanması gerektiği, şüphelinin işyerinde, evinde ve arabasında aramaların nasıl yapılacağı, hangi şartlarda gözaltına alınacağı, gözaltına alınan şahsın haklarını anlattı.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Nisan 2005 Cuma 12:38:45
Güncelleme :9 Nisan 2005 Cumartesi 15:12:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?