26
Mayıs
2024
Pazar
TAVŞANLI - KÜTAHYA

Kredi kartı kullanmak caiz mi?

Kütahya'nın Tavşanlı ilçe vaizi Salih Gedük'ün Cuma namazı öncesi verdiği vaazında, zamanında ödemek şartı ile kredi kartı kullanmanın caiz olduğunu söylemesi üzerine, camide bulunan bir vatandaş, "Kredi kartı ile yapılan her alışverişte faiz var" diyerek karşı çıktı.

Cuma vaazı esnasındaki Vaiz Salih Gedük'ün kredi kartı kullanımına ilişkin anlatımlarına itiraz eden ilçe esnaflarından Yaşar Kara, kredi kartı kullanmanın caiz olduğunu kimsenin iddia edemeyeceğini söyledi. Bunun üzerine tartışmaya girmek istemeyen İlçe Vaizi Gedük, "Din alimlerinin ortak görüşü bu şekildedir. Ancak siz bunu ispat ederseniz ben buraya çıkıp özür dilemesini de bilirim" diyerek vaazını noktaladı.

Cuma namazı çıkışı konuşan esnaf Yaşar Kara, kendinin de bir çok din aliminin yazılarını okuduğunu söyleyerek, “Esnaf pos makinesi, müşteri ise kredi kartı alarak birbirlerini alışverişe zorluyor. Kolaylaştırıcı, bir o kadar da tehlikeli ticarete sebep olmaktadır. Çünkü, banka, kredi kartı bulunan müşterilerine en son gün belirleyerek parayı en geç son gününde tahsil ediyor. Yapılan alışverişte esnaf, parasını bankaya almaya gittiğinde aynı gün istiyorsa paradan bir miktar kesinti yapılıyor. Eğer esnaf, bu kesintinin yapılmasını istemiyorsa 15 gün veya 1 ay bekliyor. Bu süre zarfında ise bankada bulunan para faiz kurumlarına işletiliyor. Dolayısıyla hem müşteri, hem de esnaf dolaylı olarak faizin içine çekilmiş oluyor" dedi.

İlçe Vaizi Salih Gedük ise yaptığı açıklamada, bugünün şartlarında kredi kartı kullanımının neredeyse zaruret olduğunu ifade ederek, "Biz burada kesinlikle (faiz helaldir) demiyoruz. Bunu İs-lam dünyasında kimse söyleyemez. Tabi ki kredi kartı ile yapılan alışverişlerde ödeme günü geçirilip yatırılması gereken paraya faiz işletilirse veya bankamatiklerden para çekilerek faiziyle geri ödenirse bu haramdır. Ancak üzerinde yüklü miktarda para taşımak istemeyenler için bir kolaylıktır. Alışverişler kredi kartı ile yapılarak, ödenmesi gereken tarih içerisinde ödeniyorsa bunun sakıncalı olmadığını vatandaşlarımızı söylemek isterim. Kredi kartı kullanımını Diyanet İşleri Başkanlığı ve birçok din adamı gelişen dünyanın şartları çerçevesinde caiz görüyor" ifadelerini kullandı.

iha
Yayın Tarihi : 7 Şubat 2009 Cumartesi 16:01:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?