17
Mayıs
2024
Cuma
TAVŞANLI - KÜTAHYA

Kütahya: Tavşanlı'da elektrikli biçer döver dönemi başladı

Ayvalı Köyü’nde oturan 42 yaşındaki Adem Ramazan, sonunda Türk tarımına elektrikli biçerdöveri kazandırdı. Köydeki dükkanında soba imalatı ile iş makineleri kaynakçılığı yapan Ramazan, 10 gün içerisinde yaklaşık 3 milyar lira değerinde elektrikli biçerdöver yaptı.

4x6’lık kablo ile harman yerine 125 metre uzaklıktan elektrik getiren Ramazan, traktör kullanmak zorunda kalmadan buğdayı hasat ediyor. Traktörle yapılan harmanda saatte 12 litre mazot harcandığını belirten Ramazan, "Elektrikli biçerdöverle saatte 12 kilowatt elektrik harcıyor. Bu da 2 litre mazota tekabül ediyor" dedi.


Sistemi yaparken elektrik mühendislerine de danıştığını ifade eden Ramazan, "Zaten kış döneminde iyice yüklenmek zorunda kaldığımız traktörün yükünü hafifletmek için elektrik kullanarak biçerdöveri çalıştırma fikri aklımıza geldi. Bunun üzerine biçerdövere elektrik panosu yerleştirdim. Panoda akım rolesi, yıldız ve üçgen şarteller, motor koruyucu role ve kaçak akım rolesi bulunuyor" diye konuştu.


Türkiye’de elektrikle çalışan biçerdöverin halen yapılmadığını ifade eden Adem Ramazan, teklif gelmesi halinde seri üretim yapabileceğini sözlerine ekledi.

iha-kütahya
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2004 Cuma 15:03:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
halil tunç IP: 88.245.10.xxx Tarih : 17.06.2008 19:55:19

çoooooooook güzel bir buluş.biz çok beğendik devamının gelmesini istiyoruz.bu buluşu yapmak kolay olmasa gerek.o yüzden adem ramazanı tebrik ediyorum.