19
Mayıs
2024
Pazar
TAVŞANLI - KÜTAHYA

Menderes'in son sözleri

KÜTAHYALI ESNAF, MENDERES'İN SON SÖZLERİNİN YER ALDIĞI BELGENİN KENDİSİNDE OLDUĞUNU İDDİA ETTİ

Eski başbakanlardan merhum Adnan Menderes'in idam edilmeden önce kaleme aldığı mektubun bir suretinin Kütahya'nın Tavşanlı ilçesindeki bir esnafta olduğu ileri sürüldü.

67 yaşındaki esnaf Mehmet Bacaksız, Menderes'in idam edilmeden önce el yazısıyla kaleme aldığı sözlerin tutanak halinde düzenlendiği belgenin bir suretinin kendisinde olduğunu iddia etti.

Bu belgenin daktilo ile yazıldığını ancak eline nasıl geçtiğini hatırlamadığını ifade eden Bacaksız, belgenin Ankara'da bulunan müzede sergilenmesini istedi.

Bacaksız, Adnan Menderes ile 1958 yılında bir açılış töreninde tanıştığını ve kendisi ile sohbet ettiğini, bu tarihten sonra kendisine büyük bir hayranlık beslediğini söyledi. Menderes'e karşı özel bir ilgisi olduğunu, onunla ilgili belge ve mecmuaları biriktirdiğini belirten Bacaksız, eline nereden geçtiğini bilmediği belgenin başka hiçbir yerde yayınlanmadığını öne sürdü.

Adnan Menderes'in son sözlerinin yer aldığı belgenin metni ise şöyle: ''Sizlere dargın değilim, sizin ve diğer zavatın iplerinin hangi efendiler tarafından idare edildiğini biliyorum. Onlara dargın değilim. Kellemi onlara götürdüğünüzde deyiniz ki, Adnan Menderes hürriyet uğruna koyduğu başını 17 sene evvel almadığınız için müteşekkirdir. İdam edilmek için ortada hiçbir sebep yok. Ölüme kadar metanetle gittiğimi silahların gölgesinde yaşayan kahraman efendinize acaba söyleyebilecek misiniz? Şunu da söyleyeyim ki, milletçe kazanılacak hürriyet mücadelesinde sizi ve efendinizi yine de 1950'de olduğu gibi kurtarabilirdim. Dirimden korkmayacaksınız. Ama şimdi milletle el ele verecek, Adnan Menderes'in ölümü ebediyete kadar sizi takip edecek ve bir gün sizi silip süpürecektir. Amma buna rağmen merhametim sizlerle beraberdir. İnfaz Saati: 13.27.''

İHA
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2010 Cuma 14:13:01
Güncelleme :17 Eylül 2010 Cuma 23:52:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?