22
Mayıs
2024
Çarşamba
TAVŞANLI - KÜTAHYA

Tunçbilek'te kömüre AB standartı

Kütahya’nın Tavşanlı İlçesi’ne bağlı Tunçbilek Beldesi’ndeki Garp Linyitleri İşletmesi (GLİ) tarafından çıkarılan parça kömürler, AB uyum yasaları çerçevesinde torbalanarak satılacak.

GLİ Müessese Müdürü Paşa Kaya, doğalgaz kullanma mecburiyetinin kaldırıldığını belirterek, "Çevre ve Orman Bakanlığı daha önce aldığı kararla, nisan ayından itibaren doğalgaz geçen yerlerde doğalgaz kullanılmasını mecburi hale getirmişti. Ancak 17 Mart tarihinde yönetmelikte yapılan değişiklikle doğalgaz kullanma mecburiyeti kaldırıldı. Yönetmeliğin ilk haline göre, GLİ kömürünün satışı hemen hemen tüm illerde yasaklanmıştı. Bir bakıma kül oranı yüzde 14’e kadar düşürülmüştü. Yapılan değişiklikle kül oranı yüzde 30’a, kükürt oranı da 2.3’e çıkarıldı" dedi.

10-18’luk kömürün açık satılması için girişimlerde bulunduklarını kaydeden Kaya, "Toz kömürü Kütahya Valiliği’nin müsaadesiyle piyasaya veriyorduk. Yönetmeliğe göre toz kömürün satışı yasaklandı. Stokerli sistemlerde yönetmelik gereği ancak 10-18 kömür kullanılabiliyor. 10-18 kömür için de tüm diğer parça kömürler gibi torbalama şartı aranıyor. 10-18 kömürde torbalama şartının kaldırılması için Çevre ve Orman Bakanlığı’na başvurduk, ancak şu ana kadar çözüme kavuşturulamadı. Kütahya İl Çevre Müdürlüğü’ne resmi yazıyla en azından ilçelerde stokerli sistem kullananların 10-18 kömürü açık olarak almalarına imkan sağlanmasını istedik. Eğer bu konuda kolaylık gelirse 10-18’i açık olarak verebileceğiz. Aksi takdirde yönetmelik gereği tüm kömürleri torbalı olarak sunacağız" diye konuştu.

Yönetmelik değişmeden önce büyük bir sıkıntı içerisinde olduklarını anlatan Kaya, 0-18 kömürlerin önümüzdeki beş yıllık dönem için sanayiye satıldığını, parça kömürünse mecburen torbalı olarak verileceğini ifade etti.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2005 Cumartesi 12:18:28
Güncelleme :13 Nisan 2005 Çarşamba 12:23:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?