2
Mayıs
2024
Perşembe
GÖLMARMARA - MANİSA
Belediye Sayfaları
Nufus
1.319.920
Yüz Ölçümü
13.810
İlçe Sayısı
16
Vali
Nufus
16.087
Yüz Ölçümü
138
Belediye Sayısı
16
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Gölmarmara Genel Bilgi

Ege Bölgesi’nde, Manisa İli’ne bağlı bir ilçe olan Gölmarmara, doğusunda Gördes, batısında Saruhanlı ve Ahmetli, kuzeyinde Akhisar, güneyinde Salihli ilçeleriyle çevrilmiştir. İlçe toprakları Marmara Dağı eteklerinde yer almaktadır. İlçenin hemen güneyinde, 12 Km. uzaklıkta, Gördes Çayı’nın suları ile beslenen Marmara Gölü bulunmaktadır. Göl, yaklaşık 35 Km2 yüzölçümüne sahiptir. İlçenin denizden yüksekliği 98 m.dir. İl merkezine 58 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 138 km2 olup, toplam nüfusu 17.831’dir.

İlçede Akdeniz iklimi hüküm sürmekte olup, Yaz ayları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçer. Nem oranı yüksektir.

İlçe ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında tütün ve pamuk gelmektedir. Son yıllarda bağcılık ve zeytincilik de önemli gelişmeler göstermiştir. Ayrıca buğday, arpa, pamuk, üzüm, tütün ve zeytin de yetiştirilir. Yerleşim alanlarının yakınlarında sebze ve meyve yetiştirilir. En çok domates, lahana, kavun ve karpuz üretilir. Platolarda sınırlı ölçüde hayvancılık yapılmaktadır.

İlçenin ilkçağ tarihi ile ilgili herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak antik çağlarda Gölmarmaranın bulunduğu yerde Hermokapelaia isimli bir kentin olduğu belirtilmişse de yeri kesinlik kazanamamıştır. Bununla beraber ilçenin çevresinde rastlantı sonucu yazılı taşlar, terekottadan küçük heykeller ile sikkelere rastlanmıştır. Bunlar, Manisa Arkeoloji Müzesi’ndedir.

Malazgirt Savaşı’ndan (1071) sonra Türkmen boyları Anadolu’ya yerleşmiş, Akhisar da Selçuklular ve Haçlılar arasında sürekli el değiştirmiştir. Moğolların Anadolu’yu istilası sırasında yöre Moğol saldırılarına uğramıştır. Selçuklulardan sonra Saruhanoğulları yöreye hakim olmuştur. Saruhanoğullarının egemenliği yaklaşık bir yüzyıl sürmüş ve 1410 yılında Yıldırım Beyazıt zamanında Osmanlı topraklarına katılmıştır.

Osmanlı döneminde, ilçe merkezinin hemen arkasında bulunan Marmara Dağı ve yakınındaki göl nedeniyle Gölmarmara olarak anılmaya başlanmıştır. 1919 yılında Batı Anadolu’ya giren Yunan kuvvetleri tarafından işgal edilmiş, 6 Eylül 1922’de bu işgalden kurtarılmıştır. Cumhuriyetin ilanından sonra köy niteliğindeki Gölmarmara 1987 yılında Manisa'ya bağlı ilçe konumuna getirilmiştir.


Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2009 Pazartesi 12:55:20

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR