20
Mayıs
2024
Pazertesi
KIRKAĞAÇ - MANİSA

Kırkağaç'ta kırk ortaklı zeytin işletme

 32 m2 üzerine kurulan İşletmede ilk etapta 3 bin, ilerleyen zamanda da 10 bin ton zeytinin işlenmesi hedeflenerek, tıkanma noktasına gelen bölge zeytinciliğine nefes aldırılması amaçlanıyor. İşadamlarınınn en büyük ideali, Avrupa ve Dünya standartlarında kaliteli üretim yapmak.

Ege Birlik Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Yıldırım, "Bölgemizde eskiden tütün yapılıyordu, fakat tütünün getirisinin az olması ve kısıtlanması bölge insanını yeni arayışlara götürdü. Bölgemizde zeytincilik çok eski yıllara dayanıyor. Beldemizde yaklaşık 2 bin yaşında zeytin ağacı bulunuyor. Zeytine o dönemde burada ikinci üçüncü ürün olarak bakılıyordu. Bizimde atıl durumda olan zeytini sanayi ürünü haline getirmek için arkadaşlarımızla gayretlerimiz oldu. Çalışmalarımız sonucunda bunu başardığımızı düşünüyorum.
 
Yağdan başka bir şey olmaz gözüyle bakılan zeytine sofralık zeytin üretimi gibi alternetiflerde ekledik. O günlerde yer, konum ve rekolte itibariyle durumumuz iyiydi. Ama işi bir türlü büyütememiştik. Yatırm yapacağımız sıralarda istikrarsız bir döneme rastlamamız bizim geri adım atmamıza sebeb oldu. İnsan ister istemez parasını sokağa atmak istemiyor. Yatırım yaptığında gayesine ulaşmak istiyorsun, ürününü Avrupa’ya ve dış ülkelere ihraç etmek istiyorsun fakat o imkanlar yoktu.
 
Ekonomide sıkıntı olduğundan ya sattığından para kazanamıyorsun yada aldığından. Bulgaristan ve Romanya gibi ülkelere yatırım yapmayı düşündük. Fakat düşüncemizi faaliyete geçiremedik.Tam ümidimizi kesmişken Türkiye’de kabuk değişimi oldu. Ülkeye siyasi bir değişimden sonra güven geldi. Bundan sonra yatırımları Türkiye’ye yapma gereği duyduk. İlk etepta münferit ve küçük sayılabilecak işletmelerden oluşan işletmelerimizin gücünü birleştirerek , üretimi iç piyasadan dış piyasaya açma düşüncesi ile bir zaman yurt dışına kurmayı planladığımız işletmeyi daha da büyüterek ülkemizde kurmaya karar  verdik. Çok ortaklı bir işletme kurma düşüncesiyle 40 ortaklı ve 2 trilyon sermayeli tesisimizin temelini attık.  Bununla zeytin işletmeciliği ile birlikte Avrupa ve Dünya standartlarında kaliteli üretim hedefliyoruz.” diye konuştu.
Kenthaber
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2004 Cuma 09:50:11
Güncelleme :22 Aralık 2004 Çarşamba 09:37:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?