19
Mayıs
2024
Pazar
KIRKAĞAÇ - MANİSA

Seracılık gelişiyor

KIRKAĞAÇ'TA SERACILIK GELİŞİYOR

Kırkağaç ilçesinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) ve İlçe Tarım Müdürlüğü'nün seracılık alanında geliştirdiği projeler, hem üreticilere hem de ilçe ekonomisine büyük katkı sağlıyor.

SYDV ve Tarım Müdürlüğü tarafından 2009 yılında yapılan proje ile Karakurt kasabası, Alifakı, Yağmurlu ve Kırkağaç’ta toplam 15 aile 1’er dekarlık, 2010 yılında da 35 aileye 1’er dekarlık olmak üzere toplam 50 aile sera sahibi olmuştu. Seracılığın yapılışı konusunda bilgi ve tecrübelerini arttırmak amacıyla İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz yıllarda jeotermal ile ısınan ve bölgede bir numara olan Dikili ilçesindeki AGROBAY firmasının seralarına bir gezi düzenlenmiş ve çiftçiler bilgilendirilmişti.

Kırkağaç Kaymakamlığı SYDV tarafından tamamına destek verilerek yaptırılan seralardan kış aylarında marul, ilkbahar ve sonbahar aylarında da en kolay yetiştirilebilen salatalık veya domates olmak üzere senede 3 ürün alınabiliyor. Şuan hazır bulunan seralarında domates yetiştiren ve kilosunu 75 Kr. toptan sattığını belirten Karakurt kasabasından Yahya Güngör, “2 yıldır Kaymakamlık tarafından tamamına destek verilerek sahip olduğumuz seralarımızdan ürünlerimizi yetiştirerek satma imkanı bulabiliyoruz. Önümüzdeki yıl yapılmış olan seralarımızın geri ödemeleri başlayacak. Herhangi bir sıkıntımız yok. Üretmiş olduğumuz ürünlerle ve kazançlarımızla herhangi bir doğal afet olmadığı sürece bunların geri ödemelerinde bir sorun yaşayacağımızı düşünmüyorum. Yapılan bu projede emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ederim” dedi.

Yapılan projeler hakkında İlçe Kaymakamı Ali Sırmalı şu açıklamayı yaptı: “Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı olarak özellikle köylerde ve beldelerde tarım ile geçimlerini sağlayan vatandaşlarımızın daha iyi şartlarda yaşamlarını idame ettirmek için projeler hazırlıyoruz. Vatandaşlardan gelen talepler doğrultusunda küçükbaş hayvancılık, süt sığırcılığı,bodur kiraz ve elma bahçesi ve seracılık taleplerini değerlendiriyoruz. Yapılan bu projelerle bu zaman kadar ilçemizde 50 aileyi sera sahibi yaptık. Önümüzdeki yıllarda hedefimiz bu sayıyı 100’e çıkarmak. Talep olması durumunda Kırkağaç Kaymakamlığı olarak sera projelerini desteklemeye devam ediyoruz. Böylece üreten ve kazanan bir ilçe olma yolundaki çabalarımız son sürat devam edecektir. Türkiye’de ilk defa yapılacak bir uygulama ile Soma santralindeki atık sıcak suyu değerlendirme projesi ile hem konutların ısıtılması hem de seracılıkta kullanılması ile İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından yapılan projelerle ilçemizdeki seracılığın arttırılması hedefleniyor." dedi.

KIRKAĞAÇ'TA SERACILIK GELİŞİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2011 Çarşamba 16:33:02
Güncelleme :14 Temmuz 2011 Perşembe 19:41:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?