24
Mayıs
2024
Cuma
KULA - MANİSA

Açık hava müzesi: Kula

KULA EVLERİ RESTORE EDİLMEYİ BEKLİYOR

Müzeler Haftası kapsamında Manisa'nın Kula ilçesinde çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Kula Anemon Otel'in bahçesinde yapılan kutlama törenlerine Manisa Valisi Celalettin Güvenç, Manisa Milletvekili AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, Kula Kaymakamı Muzaffer Şahiner, Belediye Başkanı Selim Aşkın, Manisa Müze Müdüresi Müesser Tosunbaş, Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürü Erdinç Karaköse, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Törene Kula Belediyesi ev sahipliği yaptı. Kutlama etkinliklerinde eski Kula Evleri Fotoğraf Sergisi açıldı, öğrencilerin folklor gösterileri ilgiyle izlendi

Anemon Otel bahçesinde yapılan tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Törende konuşan Manisa Müze Müdüresi Müesser Tosunbaş, Müzeler Haftası'nın kutlanmasını bu yıl Kula'da ilk kez yaptıklarını belirterek "Kula kültür varlıkları bakımından çok zengin bir ilçe. Burada bulunan tarihi eserlerimizin mesire alanlarına dönüştürülmesi ve yaşatılmasında belediye bizlere gereken desteği vermektedir. Kula'nın tarihi evleri, tarihi sokakları ile birlikte Peribacaları ile birlikte turizm kenti olma yolunda çalışma başlatılmıştır. Ayrıca Kula Evlerinin restore edilmesi ve inanç turizmine açılması yönünde çalışmalarımız sürüyor" dedi.

Kula Belediye Başkanı Selim Aşkın da tarihi açıdan çok zengin olduklarını belirterek şunları söyledi: "Tarihi dokusu kültürel varlıkları ile zengin bir ilçeyiz. Kula'nın her yeri tarihi eserlerle kaplı. Kula'nın ekonomisinin turizmle kalkınacağı inancındayız ve çalışmaları bu yönde yoğunlaştırdık."

Manisa Valisi Celalettin Güvenç de, "İnsanlık tarihinin ortak mirası olan zenginliklerimizi koruyacağımız mekânlar olan müzeleri çağdaş teknolojilerle donatmak ve yaşayan mekânlar olarak daha ileri noktalara taşımanın öncelikli hedefleri" olduğunu söyledi.

Güvenç, konuşmasında şöyle konuştu: "Modern çağın insanı için müze, insanlık tarihinin eşsiz eserlerini bünyesinde barındıran ve geçmişle gelecek arasında bir kültür köprüsü olan yerlerdir. Ayrıca, müzeler toplumun eğitiminde büyük önem taşımaktadır. Onlar bizlere hiçbir kaynaktan elde edemeyeceğimiz bilgileri sunar, görsellikleriyle bu bilgileri sindirmemize yardımcı olurlar."

KULA AÇIK HAVA MÜZESİDİR

Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, müzelerin uygarlığın hafızası, geçmişe ve emeğe saygının odağı, yarınlara ışık tutan bir zaman tüneli ve tarihin en eski dönemlerinden günümüze kadar uzun çabalar sonucu kültürel, sanatsal ve teknik alanlarda oluşturduğu eserleri tasnif ederek insanlara sunan mekanlar olduğunu söyledi.

Kula'nın tarihi, kültürel ve doğal kimliği ile Ege bölgesinin denize kıyısı olmamayı hiç dert edinmemiş yerleşim bölgesinden bir tanesi olduğunu anlatan Tanrıverdi, şunları söyledi: "Kula, sağlık turizmi için önemli potansiyele sahip. Adeta açık hava müzesi olan ilçe kent içi dokusu ile jeolojik oluşum ve arkeolojik kalıntı diyarı kent çevresi değişen turizm çeşitliliği sürecinde geleceğin turizm patlamasına adaydır. Bu bilinçle hareket ederek tarihi yapıların restorasyonu gerek tarihi, kültürel ve turizm alanlarının alt yapı iyileştirme çalışmalarını önümüzdeki birkaç yıl içerisinde tamamlamayı hedeflemekteyiz. Turizmcileri şimdiden Kula'yı tanımayı ve burada yerlerini almaya çağırıyoruz."

Açılış konuşmalarından sonra Kula Fatih İlköğretim okulu öğrencilerinin hazırladığı Müzeler Haftası ile ilgili şiirler ve kompozisyonlar okundu. Tören halk oyunları gösterileri ve Eski Kula Evleri Fotoğraf Sergisi'nin gezilmesi ile sona erdi.

KULA EVLERİ RESTORE EDİLMEYİ BEKLİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2010 Salı 15:01:00
Güncelleme :18 Mayıs 2010 Salı 16:13:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?