24
Mayıs
2024
Cuma
KULA - MANİSA

Etten sonra sıra ithal sütte

ETTEN SONRA SÜTÜN DE İTHAL EDİLECEK OLMASI ÜRETİCİYİ TEDİRGİN ETTİ

Kula Ziraat Odası Başkanı Nuri Topal, et ithaline aralanan kapının giderek açılmasının ardından süt ve krema için de 2 bin 500 tonluk tarife kontenjanı sağlanması, üreticiyi tedirgin ettiğini söyledi.

Ziraat Odası Başkanı Nuri Topal, Türkiye'nin önemli bir tarımsal potansiyele sahip olduğunu belirterek, "Dünyanın özellikle bölgesinin en önemli tarımsal potansiyeline sahip olan Türkiye, artık ya arz açığı nedeniyle ya spekülasyonlara cevap veremediği için ya da yanlış yapılan anlaşmalar nedeniyle bir ithalat cenneti haline geldi. Şuan 4 bin 500 tonluk bir ithalat Türkiye gibi oldukça büyük bir süt piyasasına sahip bir ülke için arz açısından etkilemez. Ama üreticiyi bunun devamına yönelik gelişmelerin yaşanacağı düşüncesi psikolojik olarak etkiler. Bu nedenle alınan karar doğru değildir" diye konuştu. Bu işten sınırlı sayıda bir kesimin karlı çıkacağını söyleyen Topal, alınan bu karardan üretici kuruluşlarının neden haberinin olmadığını sordu. Topal, "Üreticiler böyle bir kararı neden Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra öğrenmektedirler? Türkiye'de süt sektöründe üretim sıkıntısı mı yaşanmaktadır da böyle bir karar alınma ihtiyacı duyulmuştur? Süt teminin de sıkıntı varsa bir tedarikçi olarak biz üreticilerin niye bundan haberi yoktur? Alınan bu kararla Türkiye'deki binlerce üreticinin göz göre göre mağdur olacağı aşikarken merak ettiğimiz bu karardan kimler menfaat sağlayacaktır? Yoksa tüketici fiyatlarını düşürmek amaçlı mıdır?" diye konuştu. Topal, "Alınan ucu açık bu karar gerek süt hayvancılığımızı, gerekse bugüne kadar yapılan yatırımları ciddi oranda baltalayacak bir karardır. Türk çiftçisi zaten zor bir dönem geçirmektedir. Binbir zahmetle ürettiği sütü hakkı ile pazarlayamaz durumdadır. Ette yaşanan sıkıntının, yakın zamanda sütte de yaşanılacak olması bizi endişelendirmektedir. Bu işten sadece cebini düşünen birkaç sanayici karlı çıkar ki, karar alıcıların bu birkaç sanayici ile diğer kesimler arasında tercih yapması ve bu yanlıştan bir an önce dönme yolunu seçmesi gerekmektedir." dedi.

Başkan Topal açıklamasının devamında, söz konusu ithalat kararının gerekçesinin ne olduğunu anlayamadığını ifade ederek, "Bu çok olumsuz bir karar, bu kararın gerekçesi nedir anlamak gerçekten zor. Bir de gümrük vergisi sıfıra çekilmiş. Bu şartlar Türk üreticisini olumsuz yönde etkileyecektir. Etten sonra sütte de yaşanan ve yaşanmaya başlanacak olan bu sorunun temel sebebi, et sıkıntısı yüzünden damızlık hayvanların kesilmesidir. Umarız süt üreticisini olumsuz yönde etkileyecek bir karara imza atılmaz." dedi. Topal, süt ve krema için 2 bin 500 tonluk tarife kontenjanın yanı sıra bakanlık aldığı karar ile, süt ve kremanın dışında yine 2 bin ton tereyağı, bin ton mısır nişastası da ithal edilebilecek. Bunların dışında gümrük vergisi olmadan 9 bin ton soya yağı, palm yağı, ayçiçek, aspir veya pamuk tohumu yağları, hindistan cevizi (kopra), palm çekirdeği ve babassu yağları, per, kolza ve hardal yağı, diğer bitkisel sabit katı ve sıvı yağlar da ithal edilebilecek." şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2010 Perşembe 14:47:04
Güncelleme :14 Ekim 2010 Perşembe 14:52:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?