18
Mayıs
2024
Cumartesi
KULA - MANİSA

Hayvan hırsızlığı uyarısı

KULA ZİRAAT ODASI BAŞKANI NURİ TOPAL'DAN HAYVAN HIRSIZLIĞI UYARISI

Kula Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Topal, et fiyatlarındaki artış ve Kurban Bayramı'nın yaklaşması nedeniyle hırsızlık vakalarının artabileceğinin altını çizerken vatandaşları hırsızlara karşı dikkatleri olmaları konusunda uyardı.

Kurban Bayramı'nın besi hayvancılığı yapan vatandaşlar için önemli bir gelir kapısı olduğunu belirten Ziraat Odası Başkanı Nuri Topal, hırsızlar içinde bir hırsızlık mevsim haline geldiğini söyledi. Yaklaşan bayram öncesinde hayvan yetiştiricilerinin hırsızlık olaylarına karşı daha dikkatli olması gerektiğini söyleyen Topal, vatandaşın yaşayabileceği olası vakalarda da emniyet ve jandarma ekiplerini durumdan haberdar etmelerini konusunda vatandaşı uyardı. Topal, bu sebeple vatandaşların çevrelerinde şüpheli gördükleri kamyon, kamyonet gibi araçlar ile şüpheli gördükleri şahısları zaman geçirmeden 155 Polis İmdat ya da 156 Jandarma İmdat telefonlarına bildirmelerini istedi. Hayvan yetiştiricilerin hayvan sevkiyatında mutlaka menşe şahadetnamesi almayı alışkanlık haline getirmeleri gerektiğini de vurgulayan Topal, hayvan hırsızlıklarına karşı alınması gereken zorunlu fiziki tedbirlerin de alınmasını istedi.

Köylerde ve beldelerde hayvan hırsızlığının arttığına dikkat çeken Topal şunları söyledi: “Özellikle köylerde ve beldelerde bu tür olaylar geçtiğimiz yıllarda vuku buldu. Bu yılda bu olaylar başlamadan çiftçilerimizin dikkatli olmalarını istiyoruz. Öte yandan da kolluk kuvvetleri Emniyet ve Jandarmanın bu konudaki hassasiyetini arttırdığını biliyoruz. Çünkü üretici bu dönem tedirgin oluyor. Üreticimiz bu zaman uyanık olmalı ve güvenlik kuvvetleriyle iş birliği yapmalı. Böyle bir çalışma kendileri açısından da olumlu olacaktır” Topal açıklamasının devamında üreticilerin dikkatli olması konusunda da uyarılarda bulunarak şöyle devam etti: "Ahır/ağıl ve besihanelerin ana yollar ve tali yolların kenarına kurulmamasına dikkat edilmelidir. Yapacakları hayvan sevklerinde mutlaka menşe şahadetnamesi almayı alışkanlık haline getirmelidirler. Bölgede dolaşan şüpheli araçların plakası ve şahısların eşkâllerini Jandarmaya bildirmelidirler. Hayvanlarını emanet edecekleri çobanları seçerken çok dikkatli ve titiz davranmalıdırlar. Çevrede ve köylerde avcı, pazarlamacı ve tüccar görünümündeki kişilere dikkat edilmeli, bilgi toplamak amacıyla gelmiş kötü niyetli kişiler olabileceği unutulmamalıdır”

Hırsızlık olaylarının genellikle 24.00 ile 05.00 saatleri arasında ve görüş şartlarının kötü olduğu hava şartlarında meydana geldiğine dikkat çeken Topal, "Bu saatler arasında mümkünse hayvanları kontrol etmelidirler. Jandarma ve emniyet güçlerine ne kadar çabuk haber verilirse suçlulara o kadar kolay ve çabuk ulaşılacağı unutulmamalıdır. Alın teri olan hayvanları korumak ve hırsızlık olaylarını önlemek için gerekli güvenlik/emniyet ve ikaz sistemleri kurulmalı ve emniyet güçlerine yardımcı olunmalıdır” dedi. Topal, hayvan sahipleri ile besicilik yapan işletme, ahır/ağıl sahiplerince kaybolma ve hayvan hırsızlıklarına karşı alınması gereken zorunlu fiziki tedbirleri de söyleyerek: “Büyükbaş ve küçükbaş hayvan hırsızlıklarının artması ihtimali göz önünde bulundurulmalı. Hayvan alım satımı veya yetiştiriciliği yapan vatandaşların ahır ve ağıllarındaki fiziki tedbirlerini gözden geçirmelidirler. Ahırların kapısı mutlaka kaliteli, sağlam ve kolaylıkla açılmayan bir kilit ile kilitlenecektir. Küçükbaş hayvanlar silinmeyecek şekilde boya ile işaretlenmelidirler. Hayvan sahipleri; hayvanlarını, arazi ve meralara başında çoban olmadan kesinlikle başıboş bırakmamalı. Yabani hayvan saldırıları ile hırsızlardan korumak maksadıyla mümkünse mutlaka köpek beslemelidir. Ağıl, çiftlik ve besihanelerin kenarları dikenli tel/kafes tel, çit ile çevrilecek, giriş kapısı önüne ve çevresine yeterli çevre aydınlatma sistemi mutlaka kurulacak ve geceleri bu ışıklar mutlak surette açık bırakılmalıdır” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2010 Pazar 13:32:00
Güncelleme :3 Ekim 2010 Pazar 13:35:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?