20
Mayıs
2024
Pazertesi
KULA - MANİSA

Jeopark enerjisi tanıtıldı

Kula Belediyesi tarafından yürütülen Salihli ilçesine bağlı Yeni Sindel köyü yakınlarındaki Katakekaumene "Yanık Ülke" Jeopark Projesi, Kula ilçesinde bölge belediye başkanları, köy muhtarları ile sivil toplum kuruluşlarına tanıtıldı.


Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Engin Akdeniz başkanlığında, ADÜ ile Ege Üniversitesi (EÜ) Arkeoloji Bölümü öğrencilerinden oluşan 8 kişilik bir ekip tarafından yürütülen Katakekaumene "Yanık Ülke" Jeopark Projesi'yle ilgili çalışmalar hızla sürüyor. Projenin Kula ilçesinde yapılan tanıtım toplantısına, Kula Belediye Başkanı Halil Gülcü'nün yanı sıra, Salihli Belediye Başkan Yardımcısı Osman Kahraman, Sandal Belediye Başkanı Saffet Dinçer, Adala Belediye Başkanı Sülayman Uğuz, sivil toplum kuruluşları yöneticileri ile köy muhtarları katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Proje Koordinatörü Prof. Dr. M.Yılmaz Savaşçın, bölgenin tarihi, kültürel ve jeolojik yapısını anlattı. Savaşçın, "Katakekaumene/Yanık ülke jeorark projesi, bölgenin barındığı jeolojik, tarihi ve kültürel zenginliği tek bir çatı altında toplayarak Türkiye'nin ilk jeopark örgütlenmesini kurup; Unesco'nun Avrupa jeopark ağı ve Global jeopark ağına katılımını sağlama çalışmalarını yürütecektir. Koruma ve dünya çapında tanıtım çalışmalarının birlikte yürütüleceği proje, jeopark alanı içinde kalan yerleşimleri, yeni projeler ve yatırım imkanları ile geliştirilip geniş bir turizm potansiyeli oluşturacaktır" dedi.


Daha sonra, Belediye Başkanı Halil Gülcü projeyle ilgili bilgiler verdi. 22 bin yıllık insan ve hayvan ayak izlerinin bulunduğu volkanik bölgeyi de kapsayacak şekilde hazırlanan jeopark koruma projesine Avrupa Birliği'nden (AB) 103 bin Euro destek geldiğini açıklayan Başkan Gülcü, "Bölgedeki volkanik oluşum ve şekiller jeoturizm konusunda özel ilgi odağı olabilecek. Doğal unsurlara bolca sahip olan Kula yöresinin, aynı zamanda arkeolojik, tarihsel ve kültürel değerlerle turistlerin isteklerine yanıt verebilecek değerler ve kaynaklar yönünden zengin. Bölgede jeopark bilgi ve bilincini kazandırmak için hazırlanan 'Katakekaumane/Yanık Ülke' adlı proje bölgedeki köy, kasaba ve şehirlere büyük fayda sağlayacak." diye konuştu. Başkan Gülcü ayrıca, projeye Türkiye'den Salihli Belediyesi, Yunanistan'dan Eressos-Antissa Belediyesi, Almanya'dan Stadt Lorsh belediyesi ile İrlanda'da faaliyet gösteren Fermanagh District Council isimli sivil toplum örgütünün ortak olduğunu belirtti.


Kula ve Salihli ilçelerinde bulunan dünya ölçeğindeki son derece değerli jeolojik, tarihi ve kültürel mirasın Türkiye'nin ilk jeoparkı olarak korunmasını ve önemli bir turizm aktörü olarak harekete geçilmesini sağlama öncelikli amacıyla yürütülen projeye büyük önem verdiklerini belirten Başkan Gülcü, sözlerine şöyle devam etti: "Günümüzde dünya turizmindeki gelişmelere paralel olarak, turistlerin büyük bir çoğunluğunun yenilik ve çeşitlilik istekleri ön plana geçmiştir. Bu nedenle alternatif turizm türlerine ilgi artmış ve bu bağlamda doğal, sosyal ve kültürel konuları içeren turizm alanları önem kazanmıştır. Bu bağlamda Kula gibi ilginç ve nadir bazı doğal değerlere sahip yöreler, turizmde ürün çeşitlendirme çalışmaları kapsamında, özel ilgi alanları olarak öne çıkarılabilir. Turizmdeki gelişmelere eğitimsel, bilimsel öğeli turizmin eklenmiş olması, bilim tutkunları için ilginç jeolojik ve jeomorfolojik şekiller özel ilgi odakları oluşturmaktadır. Çevrenin coğrafi özelliklerine bağlı olan jeoturizm, yeni bir eğilim olarak ortaya çıkmış bulunmaktadır”

iha
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2008 Salı 16:51:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?