20
Mayıs
2024
Pazertesi
KULA - MANİSA

Kula bilim adamlarının ilgi odağı oldu

Manisa’nın Kula ilçesinde bazı üniversitelerden araştırmacılar, ilçenin tarihi, jeolojik özelliklerini ortaya çıkarmak amacıyla arkeolojik buluntular eşliğinde araştırmalar yapıyor.

Adnan Menderes Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Engin Akdeniz başkanlığında, Etnolog Aytekin Kalkan, Arkeologlar Emre Erdan, Umut Bilen ve Adnan Menderes Üniversitesi ile Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğrencilerinden oluşan 8 kişilik bir ekip Kula’da araştırma yapıyor.


Kula Belediyesi’nin de katkılarıyla devam eden yüzey araştırmaları hakkında açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Engin Akdeniz, Kula Belediyesi’ne projeye verdiği destek için teşekkür etti. Doç.Dr. Engin Akdeniz, “TÜBİTAK tarafından 3 senelik bir proje olarak kabul edilen araştırmanın 2. yılında Kula ve çevresindeki daha önceden incelenmeyen çok sayıda höyük, tepe üstü yerleşimi ve yamaç yerleşiminin bulunduğunu saptadık. Bu çalışma yörenin daha çok araştırılan antik dönem çalışmalarının öncesini oluşturması açısından önem taşıyor. Böylelikle bölgenin ilk sakinleri hakkında değerli bilgiler edindik. Şu anki bilgilerimize göre Kula ve yakın çevresinin tarihinin M.Ö. 4 bininci yıla kadar dayandığı ortaya çıktı. Bu tarih de günümüzden 6 binyıl öncesine yani Kalkolitik Çağa (Bakırtaş Çağı) denk gelmektedir. Arazide yürütülen çalışmalarda buluntu merkezlerinin GPS ölçüleri alınmış, digital haritaları yapılmış, yüzeyden seramik parçaları, taş aletler toplanmış ve bunlar temizlik, fotoğraflama ve çizim işlemlerinin ardından Manisa Müzesi’ne teslim edilecektir.” dedi.


Yapılan araştırmalarda 6 bin yıllık seramik parçalarının bulunduğu da öğrenildi.

iha
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2008 Cuma 17:36:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?