26
Mayıs
2024
Pazar
KULA - MANİSA

Serada pepino kavunu yetiştirdi

KULA'DA PEPİNO KAVUNU ÜRETİMİNE BAŞLANDI

Manisa'nın Kula ilçesine bağlı Şehitlioğlu köyünde Ziraat Mühendisi Uğur Gündüz anavatanı Güney Amerika kıtasındaki Peru olan pepino kavununu serada üretmeyi başardı.

Hoş aroması ve çeşitli rahatsızlıklara faydalı olmasıyla bilinen, Manisa'da ilk kez Sarıgöl ilçesinde yetiştirilen Pepino türü kavun Kula ilçesinde de yetiştirilmeye başlandı. Kurduğu serada üretim yapan 22 yaşındaki genç Ziraat Mühendisi Ufuk Gündüz, bir dönüm arazide deneme üretimine yaptığını ancak don vurması nedeniyle ilk ürünlerin zarar gördüğünü, bu nedenle elinde kalan pepino fidanlarını sera içine aldığını söyledi. Türkiye'de Pepino türü kavunun yeni yeni yetiştirildiğini ifade eden Gündüz, tropikal ürün olan Pepino meyvesini Kula'da tanıtarak yaygınlaşmasını sağlayacağını söyledi. Bu kavun türünün çocuklarda kemik gelişimini sağladığını, diyabet hastaları tarafından rahatlıkla tüketilebileceği gibi aşırı kilolu kişilere de diyet olarak önerildiğini belirten Gündüz, "Bizim Kula'da genelde tahıl ürünleri üretimi yapılır. Ben de Ziraat Fakültesi'ni bitirdiğim yıl pepino ile tanıştım. Bir arkadaşımla beraber olur mu olmaz diye çok düşündük. Sonra babam maddi açıdan destek verdi. Fideleri getirdik. Daha sonra damla sulama sistemi ile seraları kurduk. Yetiştirdiğimiz ürünler tamamiyle organik” dedi. Komşularının kendisini büyük bir merakla takip ettiğini belirten Gündüz, “Fidelerin tanesi 10 TL'ye geliyor. Ciddi bir yatırım yaptık. Pepinoların büyüdüğünü görünce 'iyi ki dikmişim' diyorum. Eğer diktiğim pepinolardan para kazanırsam köydeki diğer çiftçiler de bu bitkiyi dikmek için sıraya girecek. Bu meyve sosyete meyvesi olarak biliniyor. Manavlarda tanesi 7-8 TL'ye satılır." dedi.

KULA'DA PEPİNO KAVUNU ÜRETİMİNE BAŞLANDI
İHA
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2009 Perşembe 15:16:03
Güncelleme :10 Aralık 2009 Perşembe 15:33:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
cafer şahin IP: 78.172.2.xxx Tarih : 25.04.2010 11:49:24

s.a uğur kardeşim bu azmini ve başarını tebrik ediyorum bende senin gibi bu sera işi yapmak istiyorum kulada bana yardımcı olurmusun acaba saygılarımla 05327270932 cafer şahin