Peri bacaları, tarihi evleri ve volkanik yapısı gibi çok çeşitli tarihi ve kültürel değerlere sahip olan Kula ilçesinde, Avrupa Birliği (AB) Katakekaumene/Yanık Ülke projesiyle Türkiye'nin ilk jeoparkı olması yönünde çalışma başaltıldı.
Kula Belediyesi tarafından hazırlanan Katakekaumene/Yanık Ülke projesinin tanıtım kokteyli düzenlendi. Bir süre önce restore edilen Zabunoğlu Konağı'nda düzenlenen toplantıya Kaymakam Muzaffer Şahiner, Kula Belediye Başkanı Halil Gülcü, Salihli Belediye Başkan Yardımcısı Osman Karaman, proje koordinatörü Prof. Dr. M. Yılmaz Savaşçın, proje Sekreteri Öğretim Görevlisi Altan Türe, siyasi parti ilçe başkanları, daire müdürleri ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.
Toplantıda, Kula bölgesinin tarihi, kültürel ve jeolojik yapısı hakkında bilgi veren proje koordinatörü Prof. Dr. M. Yılmaz Savaşçın, "Katakekaumene/Yanık Ülke projemiz, bölgenin jeolojik, tarihi ve kültürel zenginliği tek bir çatı altında toplayarak, burada Türkiye'nin ilk jeopark örgütlenmesini kurma, Unesco'nun Avrupa jeopark ağı ve global jeopark ağına katılımını sağlama çalışmalarını yürütecektir. Tarihi ve kültürel değerleri koruma ve dünya çapında tanıtım çalışmalarının birlikte yürütüleceği proje, jeopark alanı içinde kalan yerleşimleri, yeni projeler ve yatırım imkanları ile geliştirilip geniş bir turizm potansiyeli oluşturacaktır." dedi.
PROJEYE 103 EURO HİBE KREDİ
Kula Belediye Başkanı Halil Gülcü, bölgede jeopark bilgi ve bilincini kazandırmak için hazırlanan "Katakekaumane/Yanık Ülke" projesi için Türkiye ve AB Arasında Sivil Toplum Diyalogunun Desteklenmesi, Şehirler ve Belediyeler Hibe Programı'ndan 103 bin euro hibe kredi geldiğini açıkladı. Projeye Türkiye'den Salihli Belediyesi, Yunanistan'dan Eressos-Antissa Belediyesi, Almanya'dan Stadt Lorsh Belediyesi ile İrlanda'da faaliyet gösteren Fermanagh District Council isimli sivil toplum örgütünün de ortak olduğunu kaydeden Gülcü, "Volkanik oluşum ve şekilleriyle jeoturizm konusunda özel ilgi odağı olabilecek doğal unsurlara bolca sahip olan Kula yöremizin, aynı zamanda arkeolojik, tarihsel ve kültürel değerlerle turistlerin isteklerine yanıt verebilecek kaynaklar yönünden çok zengin." dedi.
Jeoparkların, coğrafi unsurların korunmasını sağlayan bir statü olduğunu belirten Kula Belediye Başkanı Halil Gülcü sözlerine şöyle devam etti: "Günümüzde dünya turizmindeki gelişmelere paralel olarak, turistlerin büyük bir çoğunluğunun yenilik ve çeşitlilik isteklerinin ön plana geçtiğini görüyoruz. Bu nedenle alternatif turizm türlerine ilgi artmış ve bu bağlamda doğal, sosyal ve kültürel konuları içeren turizm alanları önem kazanmıştır. Turizm alanındaki gelişmeler kapsamında bazı yörelerin sahip olduğu doğal ve kültürel değerlerin, turizme kazandırılması olanakları doğmuştur. Bu bağlamda Kula gibi ilginç ve nadir bazı doğal değerlere sahip yöreler, turizmde ürün çeşitlendirme çalışmaları kapsamında, özel ilgi alanları olarak öne çıkarılabilir. Turizmdeki gelişmelere eğitimsel, bilimsel öğeli turizmin eklenmiş olması, bilim tutkunları için ilginç jeolojik ve jeomorfolojik şekiller özel ilgi odakları oluşturmaktadır. Çevrenin coğrafi özelliklerine bağlı olan jeoturizm, yeni bir eğilim olarak ortaya çıkmış bulunmaktadır."
Tanıtım toplantısının ardından davetlilere koktely ikram edildi.