22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Bakan Koç'tan müze sözü

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Salihli Kurşunlu Kaplıcaları ile Sart Antik Kenti'nde incelemelerde bulundu.

Kaplıcalar hakkında yetkililerden bilgi alan Koç'a, Sart'ta yapılan kazılardan çıkan eserlerin, bölgede müze bulunmaması nedeniyle Manisa Müzesi'nde sergilenmesinden kaynaklanan sorunların iletilmesi üzerine de, Sart Beldesi'ne müze yapılması için gerekli ilk kaynağın ayrılacağını bildirdi. Bakan Koç, Manisa ve Akhisar'a söz verdiği gibi Salihli'ye de müze sözü vererek, 1.5 trilyon ilk etapta kaynak aktaracaklarını belirtti.

Sart Antik Kenti'nde de incelemelerde bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, burada Manisa Valisi Orhan Işın ve Müze Müdürü Müyesser Tosunbaş'tan antik kent hakkında bilgi aldı. İncelemelerde Bakan Koç'a, AKP Manisa Milletvekili İsmail Bilen, Manisa Valisi Orhan Işın, Salihli Belediye Başkanı Mustafa Uğur Okay, Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Talat Zurnacı ve çok sayıda vatandaş da eşlik etti.

Kazıların ABD'li bir ekip tarafından yılda sadece 2 ay süresince kısıtlı alanda yapılabildiği bilgisini alan Bakan Koç, Vali Orhan Işın'a, üniversitelerle temasa geçilerek ABD'li ekibin yanında bir Türk kazı heyetinin oluşturulması talimatını verdi. Bu müzenin yanı sıra Akhisar ve Manisa'ya bir müze daha yaptırılacağı bilgisini veren Bakan Koç, bu müzelerin Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan ayrılacak kaynağın yanı sıra İl Özel İdaresi ve ticaret sanayi odaları işbirliğiyle hayata geçirileceğini belirtti.

Bakan Koç'un Sart Antik Kenti'ni ziyareti sırasında STSO Başkanı Talat Zurnacı, Salihli Ticaret ve Sanayi Odası'nın, paranın ilk basıldığı yer olan Sardes'i dünyaya tanıtmak için hazırladığı 2007 yılında uluslararası sempozyum ve bir dizi etkinlikleri düzenlenmesini içeren projeyi rapor halinde Koç'a verdi. Bakan Koç ise projeyi destekleyeceklerini, ama herkesin taşın altına elini sokması gerektiğini vurguladı. Daha sonra Kurşunlu Kaplıcaları'nın girişindeki Salihli Güçlerbirliği A.Ş.'nin yaptırdığı Salihli Lidya Sardes Oteli'ni de inceleyen Koç, turizm açısından böyle otellerin gerekli olduğunu savundu. AB destekli Salihli jeotermal ısıtmalı seracılıkta da Salihli Belediye Başkanı Mustafa Uğur Okay'dan bilgi alan Koç, Salihli'deki jeotermalin termal turizme çok faydalı olacağının altını çizdi.

Türkiye'nin termal kaynaklarından turizmde faydalanma oranının yüzde 1 olduğunu ifade eden Koç, termal kaynakların Türkiye turizminin geliştirilmesi açısından çok önemli bir alternatif oluşturduğunu kaydetti. Koç, güneş-kum-deniz turizminde en fazla 7-15 gün arasında olan kalış süresinin, termal turizmde en az 15-21 gün arasında olduğuna ve kişi başı 2 bin doların üzerinde para bırakıldığına dikkat çekerek, şunları söyledi: ''Ayrıca bütün turizmler, ikisi hariç mevsimliktir. Ya 3 aylıktır, ya 4 aylıktır. 5 aylık olan yoktur. Ama sadece kongre turizmiyle termal turizm, non-stop bütün yıl devam eder. Bunu hatta Çeşme gibi yerlerde deniz-kum-güneş turizmiyle birleştirirsen, iyinin iyisi olur. O zaman ucuz ucuz da satmayız kışın o yerleri. Termal turizm benim aşkımdır. Onun arkasından gidiyorum.''

İHA
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2005 Çarşamba 11:08:48
Güncelleme :22 Kasım 2005 Salı 19:02:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?