1
Mayıs
2024
Çarşamba
SALİHLİ - MANİSA

Mustafa İktu


Mustafa İKTU   (1938-1982)

Opera sanatçısı. Salihli’de doğdu. Orta öğreniminden sonra 1952’de Ankara Devlet Konservatuarı Nefesli Sazlar (Korno) Bölümüne girdi. Bu bölümde 4 yıl öğrenim gördükten sonra sınıf atlayarak Opera Bölümü’ne geçti. Burada ünlü İtalyan Bariton Carlo Galeffi ve Saadet Ikesus-Altan ile çalışarak Opera Yüksek Bölümü’nden pekiyi dereceyle mezun oldu. 

Sanat yaşamı süresince Piyano ve Orkestra eşliğinde yaptığı konserlerde özellikle Türk Bestecilerini tanıtmıştır. Türk eserlerini yorumlamadaki üstün nitelikleri, Sahne ve Belcanto tekniğine hakimiyeti ile ünlenmiştir. 

Mimar Sinan Üniversitesi, Devlet Konservatuarı ve Atatürk Eğitim Fakültesi’nin kuruluş çalışmalarında bulunmuş ve öğretim üyesi olarak birçok genç sanatçı yetiştirmiştir. 

Kıbrıs, Avusturya ve Rusya’ya yaptığı turnelerde resitaller ve televizyon programları yapmış. Operalar oynamış ve hakkında basında çok olumlu yazılar çıkmıştır.
1981 sezonu sonunda İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin Müdür ve Genel Sanat Yönetmenliğine atanan Mustafa İktu, bu görevini sürdürmüş; 1982 yılında Budapeşte Senfoni Orkestrası eşliğinde Ulvi Cemal Erkin’in 7 Halk Türküsü’nün CD’sini yapmış ve bu CD Fransa da ödül kazanmıştır. Aynı yıl Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nde Brahms’ın Bir Alman Requiemi’nde solist sanatçı olarak son kez yer almıştır. 

Ankara Devlet Opera ve Balesi, İstanbul Şehir Operası ve İstanbul Devlet Opera ve Balesi Solist Sanatçısı olarak yurt içinde ve dışında birçok operada Bas ve Bas-Bariton rolleri ile tanındı. 

Bunlardan bazıları:

Don Carlos (II. Philipp), Macbeth (Banco), Fidelio (Rocco), Figaro’nun Düğünü (Figaro), Don Giovanni (Don Giovanni), Satılmış Nişanlı (Kezal), Anna Bolena (VIII. Henri), Fausi (Mephislopheles), Hoffman’dan Öyküler (Lindorf-Coppelius-Dapertutlo-Miracle), La Fanciulla del West (Şerif), Aida (Ramfis), Köroğlu (Seyis), IV. Murat (IV. Murat)... Vokal Senfonik eser olarak ise, Beethoven 9. Senfoni (Bas Solo), Haydn Mevsimler Oraloryosu (Bas Solo) vb.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar