10
Haziran
2024
Pazertesi
SELENDİ - MANİSA
Belediye Sayfaları

Pınarlar Köyü'nde kiraz festivali

SELENDİ'DE KİRAZ FESTİVALİ

Anavatanı Anadolu ve Kafkaslar olan, sağlık açısından da vücuttaki kanı zehirli maddelerden temizleyen, böbrekleri etkili bir biçimde çalıştıran, diş çürümelerini önlemede yardımcı olan yerken damak tadı veren ilçe ekonomisine katkı sağlayan kiraz için Selendi'ye bağlı Pınarlar köyünde festival düzenlendi. Saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan festivalde, öğrenciler halk oyunları oynadı. Festivale, İlçe Kaymakamı Hasan Günaydın, İlçe Jandarma Komutanı Yusuf

Tunç, Belediye Başkanı Nurullah Savaş, AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, Recai Berber, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Hasan Ören, Tarım İl Müdürü Ömer Çelik, Sanayi İl Müdürü İrfan Akarsu, İş Kur İl Müdürü Yüksel Uçar, Demirci Kaymakamı Yalçın Sezgin, Mülkiye Başmüfettişi Erkan Kılınç, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Bitki Koruma Koordinatörü Dr. Kadir Melan, İl Genel Meclis Üyeleri, daire müdürleri, komşu ilçe ve belde belediye başkanları, siyasi partilerin yöneticileri ve ilçe halkı katıldı.

Burada konuşma yapan İl Tarım Müdürü Ahmet Ömer Çelik, "Bu yıl on birincisi düzenlenen Pınarlar Köyü Kiraz Festivaline hoşgeldiniz. İlçemiz genel olarak yüzde 70'i dağlık, yüzde 30'u düz arazi olmak üzere kıraç bir yapıya sahiptir. Bu özelliği bakımından da ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. İlçemizin en önemli su kaynağı Selendi Çayı olup sulu tarım yönünden katkısı çok azdır. 36040 ha. olan toplam tarım alanının ancak 88,4 ha. kısmı sulanabilmektedir. İlçemiz tarımı genellikle buğday, arpa, tütün, nohut, haşhaş ve meyve üretimine dayalıdır. İlçemizde 3175 ha. alanda meyvecilik yapılmaktadır. Bunun da 1317 hektarla en büyük alanı kiraz oluşturmak üzere, 1040 ha. Alanda ceviz, 148 hektarda antep fıstığı, 225 hektarda badem,228 hektar alanda zeytin yetiştiriciliği yapılmaktadır."

İlçede alternatif ürün olarak 1997 yılında 25000 adet kiraz anacı ile başlayan çalışmalar sonucunda 2011 yılında 600000 kiraz ağacına ulaşıldığını anlatan Çelik, şunları söyledi: "Meyve veren yaştaki 160000 kiraz ağacından 4000 ton kiraz üretimi yapılmaktadır. Verim çağında olmayan kirazlarımızın da verime başlaması ile birlikte kiraz üretimi yönünde çok önemli faydalar sağlar hale gelecektir. Devletimizin uygun tarım politikaları ile son yıllarda ilçemiz tarım ve hayvancılığında ciddi bir değişim ve

gelişim gerçekleşmiştir. Bu değişimler tek yıllık hububat ekiminden ziyade sertifikalı fidan desteklemeleri, Özel İdare Müdürlüğünün fidan dağıtımları ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı projeleri ile çiftçilerimizi daha karlı olan meyveciliğe yönlendirmiştir. KKYDP ile de Tarım Alet ve Ekipmanlarının alımında da yüzde 50 hibe desteklemesi yapılmaktadır. Bugün Pınarlar Köyü ve diğer köylerde üretilen kirazın yüzde 80'i yurtdışına ihraç edilmektedir."

Pınarlar Köyü Muhtarı Bekir Sağdıç da konuşmasında, düzenledikleri festival ile yöredeki üreticileri kiraz üretimine teşvik etmek istediklerini söyledi. Sağdıç ayrıca, tütüne alternatif olarak üretilen kirazda, yaşanan aşırı yağışlar ve dolu afeti nedeniyle geçen yıllara göre yüzde 80 rekoltenin düşük olduğunu belirterek "bir de ulaşım sorunumuz var tüccarlar yol darlığı nedeniyle gelmiyor bu nedenle yolumuzun genişlemesi gerekiyor" dedi.

Muhtarın ardından söz alan milletvekili Recai Berber, yolun kısa sürede yapılacağı müjdesini verdi. Hasan Ören ise "tarım ile uğraşan çiftçilerimizin kalkınması için hükümet ile birlikte çalışarak kalkınmalarını sağlayacağız" dedi.

Halk Eğitim Müdürlüğü ve İşkur işbirliğinde açılan halı kursuna katılan kursiyerlere sertifikaların verilmesinin ardından kiraz yarışması gerçekleştirildi. Köyün 111 kiraz üreticisinden 46 üreticinin katıldığı yarışmada, 5 kişilik jüri heyeti, en iyi kirazı seçmekte zorlandı. Jüri, renk bakımından, tane iriliği, ürün tadında değerlendirme yaptı.

Pınarlar köyünden H. İbrahim Özel 467 puanla birinci, Mustafa Sağdıç 465 puanla ikinci ve Yusuf Kayırmaz 460 puanla üçüncü oldu. Dereceye giren üreticiler altın ödüllerini protokol üyelerinin elinden aldı. Ödül töreninin ardından akşam programında Ege Üniversitesi Türk Halk Müziği öğrencilerinden Ali Tunç ve Bahar Almaç birer konser verdi. İlçe halkı ve davetliler söylenen türkülere eşlik ederek eğlenceli saatler geçirdi. Havai fişek gösterilerinin renk kattığı gecenin ardından program sona erdi. Bu arada yüzlerce kişiye nohutlu pilav, ayran ve kiraz ikramı yapıldı.

SELENDİ'DE KİRAZ FESTİVALİ
SELENDİ'DE KİRAZ FESTİVALİ
SELENDİ'DE KİRAZ FESTİVALİ
İHA
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2011 Pazartesi 13:08:01
Güncelleme :27 Haziran 2011 Pazartesi 23:26:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?