18
Mayıs
2024
Cumartesi
SOMA - MANİSA

AB projesi semineri

SOMA'DA, AB HİBE FONU PROJESİ HAZIRLAMA SEMİNERİ

Manisa Valiliği, Avrupa Birliği'ne (AB) katılım süreciyle ilgili olarak, yerel yönetimleri, kalkınma ajanslarını, üniversiteleri, ticaret ve sanayi odalarını, sivil toplum kuruluşlarını ve diğer tüm ilgilileri AB katılım sürecine yarar sağlayacak çalışmalar konusunda harekete geçirmeleri yönünde yayımlanan genelge doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor.

Soma Ege Linyit İşletmeleri (ELİ) Müessese Müdürlüğü toplantı salonunda, proje ekipleri ve çalışmaları, proje nedir, nasıl hazırlanır? gibi konuları içine alan bilgilendirme semineri düzenlendi. Seminere Manisa Valiliği AB Projeler ve Dış İlişkiler Koordinasyonu Birimi Proje Uzmanı Ural Sevener konuşmacı olarak katıldı. Programda AB hibe fonları ve dış kaynaklı fonların etkin kullanımı ve bundan sonraki aşamada yapılacak çalışmalar, il ve ilçe koordinasyon birimlerinin çalışmaları konusunda Proje Uzmanı Ural Sevener ve Müjde Egemen Toplu tarafından bilgilendirme sunumu yapıldı.

Programda açılış konuşmasını Soma Kaymakamı Abdülkadir Karataş yaptı. Karataş konuşmasında, "AB'ye üye olmak için ve entegrasyon için gerekli mevzuat ve yasa değişikleri yapılıyor. Ancak bugün görüyoruz ki AB'ye tam üyelik aşamasına gelmişken ülkemiz AB nimetlerinden tam anlamıyla istifade edemiyor. Bu eksikliğin giderilmesi amacıyla, ihtiyaç duyulan bir noktada, olmazsa olmazlar arasında yer alan bir programın icrası için buradayız. Bu anlamda Milli Eğitim Bakanlığı'nca yürütülen bir proje var. Bu projede AB'nin Avrupa ayağında eğitim açısından bir gelişme süreci içerisindeyiz. Bununla birlikte birçok dernek ve kurumumuz AB'nin fonlarından karşılıksız yaralanabilmek için başvuruları halen devam ediyor. En son bir memur derneğimiz AB'nin karşılıksız fonlarından yaralanabilmek için 'Bakırçay Kömür Çay Olmasın' anlayışı ile ortaya koyduğu projeye 27 bin Euro'luk bir destek sağladı. Bu gösteriyor ki biz gerekli projelerimizi yaparsak, çevreyle ilgili, mahalli hizmetlerle ilgili, üretimle ilgili, bölgemizi ilgilendiren enerji ve madenler ve bu sektörlerle ilgili, Köylere Hizmet Götürme Birliği, belediyeler bu fonları kullanırsa sanıyorum ki büyük bir istifade sağlanmış olacak. Bu anlamda toplantıya ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyorum." dedi.

Proje Uzmanı Ural Sevener, Manisa'nın tüm ilçeleriyle birlikte kalkınmasının sürdürülebilmesi, AB uyum sürecindeki aşamaları yerine getirebilmek için bütüncül bir yaklaşım ile yerel potansiyeli harekete geçirerek katılımcı araçlar geliştirmek ve uygulamak amacıyla bilgilendirme toplantılarına önem verildiğini kaydetti. Sevener, Kuzey Ege Kalkınma Ajansı ve çalışmaları hakkında katılımcıları bilgilendirerek, hibe projelerinden nasıl yaralanılabileceği ve bu güne kadar hazırlanan projeler hakkında açıklamalarda bulundu. 2002 yılından buyana farklı konularda hazırlanan bir çok projenin AB tarafından destek gördüğünü kaydetti. Sevener, "27 AB ülkesi belirli dönemler içinde belirli kaynaklar sağlar. Şu anda 2006 - 2013 dönemini yaşıyoruz. Bu dönem çok programlı yıl olarak geçiyor. Program yılı 4+3 olarak planlanır. Yani ilk 4 yılda hazırlanan projelerin çıktılarına göre, yeni geliştirilen projeler daha önceki yıllarda hazırlanmış projelerin devamını sağlar nitelikte oluyor. Bu tür projeler ise son 3 yıl içerisnde gelir. Eğer biz 2013 yılının sonuna kadar AB üyesi ülke olamazsak 2013'ten sonra devam edecek olan İPO programı içerisinde yer alacağız" dedi.

Programda katılımcılara AB projelerinin hazırlanması, dikkat edilmesi gereken hususlar, projelerin takibi gibi konular detaylı olarak anlatıldı. Programa Soma Kaymakamı Abdülkadir Karataş başta olmnak üzere Kırkağaç Kaymakamı Ali Sırmalı, Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene ile Belde belediyelerin Başkanları, Milli Eğitim Müdürü Recep Duman ve okul müdürleri ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, daire amirleri katıldı.

SOMA'DA, AB HİBE FONU PROJESİ HAZIRLAMA SEMİNERİ
SOMA'DA, AB HİBE FONU PROJESİ HAZIRLAMA SEMİNERİ
İHA
Yayın Tarihi : 8 Haziran 2010 Salı 14:17:01
Güncelleme :8 Haziran 2010 Salı 14:21:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?