15
Mayıs
2024
Çarşamba
SOMA - MANİSA

Kömür zammına tepki

Manisa'nın Soma ilçesinde Kömür Satıcıları ve Üreticileri Derneği üyesi bir grup kömürcü Türkiye Kömür İşletmeleri'nin (TKİ)n kömüre yapmış olduğu zamma tepki gösterdi.


Cengiz Topel Meydanı'nda toplanan kömürcüler Atatürk anıtına çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu. Soma Kömür Satıcıları ve Üreticileri Derneği Başkanı Bilal İpekçi basın açıklaması okudu.

İpekçi açıklamasında, "Kömüre yapılan bu zam tamamen yerli kömürün iç tüketimindeki payını azaltır ithal kömürün önünü açmaktan başka bir işe yaramamaktadır" dedi. Dernek Başkanı Bilal İpekçi sözlerine şöyle devama etti; "Soma'da en büyük kömür üreticisi olan Ege Linyitleri İşletmesi (ELİ)'nin üretmiş olduğu ürünlere 1 Ağustos ve akabinde 9 Ekim tarihinde yüzde 20 nisbetinde zam yapılmıştır. Bu durum gerek kömürcü esnafımızı ve bu kömürü tüketen halkımızı derinden üzmüştür. Kömüre yapılan bu zam tamamen yerli kömürün iç tüketimindeki payını azaltır ithal kömürün önünü açmaktan başka bir işe yaramamaktadır. Ülkemizde doğalgaz ithal kömür ve küresel ısınmanın getirdiği sıkıntıya bu zamlar yerli kömürün tüketimindeki payını iyice azaltmıştır. 2006 yılında ülkemize 6 milyon ton civarında teshin amaçlı ithal kömür girişi olmuş buna karşılık 1.2 milyar dolar ithal kömüre para ödenmiştir. Yeni oluşan bu zamlarla yerli kömürün ocak fiyatı 200 YTL/ton ithal kömür ise limanda 225 YTL/ton'dur. Kalori bazı göz önüne alındığında ithal kömür 6 bin 500 cal/kg yerli kömür ise 4 bin 300 cal/kg'dır. Bu durum karşısında yerli kömürün tüketim alanı iyice azalacağı görünen bir gerçektir."


Kömür zamlarını TKİ kurumunun yeniden gözden geçirmesi gerektiğini belirten İpekçi, aksi taktirde en az kömürcü esnafı kadar kendilerinin de bu durumdan zarar görebileceğini öne sürererk, "Eğer bu durum devam ederse ithal kömürün ülkemize girişi daha fazla artacak ve daha fazla döviz kaybına neden olacaktır.


Ülkemizde enerjinin son 10 yılda gerek elektrik gerekse kömür olarak yüzde 40 nisbetinde dışa bağımlı hale geldiği bilinen bir gerçektir. Enflasyonun yıllık yüzde 7-8 hedeflenen bir ülkede kömüre 2 ay içerisinde yüzde 20 zam yapılmasının hiç bir anlaşılır yönü yoktur. Sonuç olarak yapılan bu zamları kınıyor bundan geri adım atılmasını talep ediyoruz" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2007 Salı 23:51:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?